Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović zbog hakerskih napada traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, iz Vlade kažu: ‘Nema potrebe!‘

Prošlog su tjedna na meti hakera bile mnoge hrvatske institucije, ali i KBC Zagreb

Nakon što su ruski hakeri napali i tvrtke Badel i Labud i u zamjenu za ukradene podatke zatražili otkupninu, o svemu se oglasio i državni vrh.

Predsjednik Zoran Milanović zatražio je i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, javlja RTL.

  • Učestali kibernetički napadi na državne institucije i tvrtke svakako su još jedan dodatni razlog – uz sve one razloge o kojima je Predsjednik Republike već više puta javno govorio – za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, poručili su iz Ureda predsjednika RH.

Iz Vlade pak, neslužbeno, stižu poruke da za tim nema potrebe jer nadležne službe rade svoj posao.

Podsjetimo, nakon što je napad na svom “X” profilu detektirala platforma HackManac, koja prati kibernetičke napade diljem svijeta, sve su potvrdili i iz Badela.

  • Vjerojatno je došlo do neovlaštenog kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog pristupa poslovnim i osobnim podacima koji su uobičajeni dio takve dokumentacije. Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize – objasnili su.

Iz Badela su poručili i da se njihovi poslovni procesi obavljaju neometano.

Podsjetimo, prošlog su tjedna na meti hakera bile i druge hrvatske institucije, ali i KBC Zagreb. (T.F., jutarnji.hr)