Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Vujčić ostaje na čelu HNB-a, broj tajnika DP-a mora biti realan

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a na pregovore s Domovinskim pokretom o broju mjesta državnih tajnika koja će im pripasti. Istaknuo je da taj broj mora biti realan. Otkrio je da će dosadašnji guverner HNB-a Boris Vujčić dobiti novi mandat.
Premijer je izvijestio da su na sjednici Predsjedništva razgovarali o suradnji s HOK-om, državnim obveznicama, susretu s Draganom Čovićem, 11. obljetnici ulaska u EU te o stanju u turizmu. Razgovarali su i o sanaciji kuća u područjima koja su pogođena nevremenom.

Komentirao je i pregovore o državnim tajnicima.

  • Razgovaramo s nizom aktera koji su u vladajućoj većini. Nije to samo pitanje DP-a nego i drugih. Moramo naći neke realne okvire. Ne može biti 150 državnih tajnika, rekao je.

Upitan što misli o izjavi Ivana Penave koji je kazao kako DP očekuje 10-15 mjesta, rekao je da broj državnih tajnika DP-a mora biti realan.

  • Dogovorit ćemo se. Mora biti realan broj. Državnih tajnika je manje nego zastupnika i time sam sve rekao, nastavio je.

Premijer se osvrnuo i na pitanje otvaranja smjera Rodnih studija na Filozofskom fakultetu.

  • To sam već komentirao u Jakšiću. To je pitanja akreditacija i procedura Ministarstva znanosti i državnih tijela. Postoji generalni dogovor kada je riječ o implementacije interpretativne izjave koja je bila vezana za Konvenciju Vijeća Europe za zaštitu žena i djece od nasilja, istaknuo je.

Plenković je dodao da Boris Vujčić ostaje na čelu HNB-a.

  • Razgovarali smo guverner i ja. Dogovorili smo se da on nastavi s još jednim mandatom. Mislim da imamo vrlo kvalitetnu suradnju i osjećaj zadovoljstva za ono što je iza nas. Ovaj tjedan ćemo to riješiti, dodao je.

Premijer Plenković je izvijestio i kako će u Hrvatskom saboru HDZ-ove zastupnike Davora Ivu Stiera i Nikolinu Brnjac, koji idu u Europski parlament, zamijeniti Željko Turk i Anđelka Salopek. (B.B.B./HRT)