Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Erdogan se žestoko obrušio na Bidena i SAD: ‘Ono što radi Izrael u Pojasu Gaze je ratni zločin, a vi ste sudionici u tome‘

Erdogan je rekao da su izraelska okrutna civila, napadi na bolnice, centre za humanitarnu pomoć i drugdje ratni zločini

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je američkog predsjednika Joea Bidena i njegovu administraciju da su sudionici u izraelskim ratnim zločinima i kršenjima međunarodnog prava u sukobu u Pojasu Gaze i zatražio da se Izraelu uvedu sankcije.

U intervjuu za Newsweek za vrijeme samita NATO-a u Washingtonu, Erdogan je rekao da su izraelska “okrutna ubojstva” civila, napadi na bolnice, centre za humanitarnu pomoć i drugdje ratni zločini.

“Američka administracija, međutim, zanemaruje te povrede i Izraelu pruža najveću pomoć. To čine po cijenu da budu sudionici u tim povredama”, rekao je Erdogan.

“U ovom trenutku, tko će nametnuti kakve sankcije Izraelu zbog kršenja međunarodnog prava? To je pravo pitanje i nitko na to nema odgovor”, rekao je.

Izrael odbacuje optužbe da čini ratne zločine u borbi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Niječe da namjerno napada civile.

Više od 38.000 Palestinaca, većinom civili, poginulo je od početka rata 7. listopada 2023., po zdravstvenim dužnosnicima iz Pojasa Gaze. Oko 1200 Izraelaca poginulo je u Hamasovu napadu na Izrael koji je izazvao rat.

Turska, članica NATO-a, osuđuje izraelski napad na Pojas Gaze, prekinula je trgovinu s Izraelom i izražava potporu Hamasu. Često kritizira zapadne zemlje zbog podržavanja Izraela i traži da ga međunarodni sudovi kazne. (jutarnji.hr)