Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ministarstvo Branka Bačića objavilo: Nema osnove za zabranu hidroelektrane na Uni u ovom trenutku

Nakon brojnih prosvjeda i rasprava kako je moguće da tvrtka Pipra gradi hidroelektranu blizu izvora rijeke Une i propitivanja tko je odgovoran što se dopustio taj pothvat, iz Zadarske županije, koja je bila nadležna za prve dozvole, prosvjednike su uputili na Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uz napomenu da je to instanca koja može zaustaviti radove.
No, u utorak, 13. kolovoza, Ministarstvo se oglasilo priopćenjem u kojem je detaljno obrazloženo što su sve nadzirali u slučaju izgradnje hidroelektrane, ali i tvrdnja – da oni “nemaju mogućnosti poništavanja i ukidanja” izdanih dozvola, odnosno – da ne mogu zabraniti radove investitorima, osim ako se “u kaznenom postupku utvrdi da su navedeni akti izdani kao posljedica kaznenog djela”. U tom slučaju će moći po službenoj dužnosti pokrenuti obnovu postupka. Također su objavili da će se u upravnom postupku razmatrati prijedlog da se rješenje o dozvoli proglasi ništetnim – a taj će upravi postupak biti vođen u zakonom predviđenim rokovima.

To znači da se odbacuje mogućnost bilo kakve brze akcije ili brzog proglašenja zabrane radova na izgradnji. Odnosno, graditelji hidrocentrale mogu nastaviti svoj posao – do daljnjega.

FORBES Hrvatska je između ostalog pitao i je li ministar osobno ili bilo tko iz Ministarstva primio prosvjednike, te nam je odgovoreno da je “Udruga Una kontaktirala Ministarstvo i podnijela Prijedlog za oglašavanje rješenja ništavim temeljem članka 128. Zakona o općem upravnom postupku.” Više čitajte na forbes,N1.