Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kijev stvara tampon zonu u Kurskoj oblasti i planira evakuacijske koridore

Ukrajina je objavila da su njezine snage napredovale u Kurskoj oblast, kao i da su završile čišćenje Sudže od ruskih snaga.

Situaciju na rusko-ukrajinskom bojištu pratite u nastavku:
Viši ukrajinski dužnosnici su rekli da Ukrajina stvara tampon zonu u ruskoj Kurskoj oblasti te da namjerava organizirati humanitarnu pomoć i evakuacijske koridore za civile koji žele otići u Rusiju ili u Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s najvišim dužnosnicima kako bi raspravili humanitarnu situaciju i moguću uspostavu vojne uprave u područjima koje su ukrajinske snage zauzele u prekograničnom napadu pokrenutom 6. kolovoza.

– Naš vojni plan jest otvoriti humanitarne koridore radi evakuacije civila: i u smjeru Rusije i u smjeru Ukrajine, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk na komunikacijskoj platformi Telegram.

Kijev namjerava omogućiti pristup međunarodnim humanitarnim organizacijama koje će vjerojatno uključivati Međunarodni odbor Crvenog križa i Ujedinjene narode, kazali su dužnosnici.

U ‘tampon zoni bi civilnom stanovništvu trebali biti pruženi hrana, lijekovi i druge potrepštine, objavio je na Telegramu ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec.

Zelenski je poručio da se ukrajinske snage strogo pridržavaju međunarodnih konvencija i humanitarnog prava.

– Stvaranje tampon zone u Kurskoj oblasti je korak koji kao cilj ima zaštitu naših pograničnih naselja od svakodnevnih neprijateljskih napada, rekao je na Telegramu ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko.(hrt)