Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ruski Belgorod proglasio regionalno izvanredno stanje

Teške borbe i dalje se vode u Kurskoj oblasti gdje ukrajinska vojska pokušava prodrijeti još dublje u ruski teritorij. Ukrajina tvrdi da je zauzela 47 ruskih naselja, a Rusija da je zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga. Moskva neprestano dovlači pojačanja i teško naoružanje, ali i Ukrajina u borbu uvodi nove snage.

Rusija je i noćas izvela raketni napad na vojne ciljeve u Sumskoj oblasti, odakle ukrajinske rezerve ulaze na ruski teritorij. Ukrajina je uzvratila masovnim napadom dronovima na Voronjež i Belgorod. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov proglasio je izvanredno stanje u cijeloj regiji čije je granično područje pod ukrajinskim napadima.

Guverner ruskog pograničnog područja Belgorod Vjačeslav Gladkov proglasio je u srijedu izvanredno stanje u cijeloj regiji, navodeći kao razlog nastavak napada ukrajinskih snaga.

– Situacija u regiji Belgorod i dalje je iznimno teška i napeta, rekao je Gladkov u videu objavljenom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Svakodnevno granatiranje ukrajinskih oružanih snaga uništilo je kuće, ubilo i ranilo civile, dodao je.

– Stoga donosimo odluku, počevši od danas, da proglasimo regionalnu izvanrednu situaciju u cijeloj Belgorodskoj regiji … s naknadnim apelom vladi da proglasi izvanrednu situaciju na saveznoj razini, dodao je Gladkov. (hrt)