Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković o nedolasku u Lošinj: “Učinili smo što je primjereno”

Premijer Andrej Plenković rekao je danas kako misli da nije krivo procijenio kad nije otišao u Mali Lošinj nakon tragične nesreće u kojoj su poginula trojica pomoraca Jadrolinije.
Plenković je danas nazočio misi na blagdan Velike Gospe u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci. Novinarima je rekao kako mu je posebno drago što je misa prikazana u čast poginulih pomoraca, izrazivši sućut obiteljima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto nije otišao u Lošinj, Plenković je rekao kako su dogovorili da onamo odmah ode predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta.

– U tom trenutku procijenili smo da je dobro da tamo ode predstavnik Jadrolinije, a, naravno, otišli su i predstavnici Ministarstva i sve nadležne službe, i policija, i Državno odvjetništvo, i predstavnici agencije za nesreće koje se događaju u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Izrazili smo sućut, mislim da smo u takvim okolnostima – shvatili smo odmah što se u biti dogodilo – učinili što je primjereno, rekao je Plenković.

Na pitanje misli li da je krivo procijenio odgovorio je niječno.

– Naš dolazak tamo ne bi apsolutno ništa mogao, naravno, promijeniti, rekao je premijer.

Među ostalim rekao je i da nije išao ni u Daruvar kad je ubijeno šest ljudi.

– Ne vidim zašto bi to uopće bio sada predmet nekakve rasprave, dodao je.
“Nema tu političke odgovornosti”

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj Soptinoj odgovornosti, Plenković je rekao da će se tek nakon utvrđivanja činjenica govoriti o odgovornosti.

– Nema tu političke odgovornosti. Mogao je biti najbolji menadžer na svijetu na čelu Jadrolinije (…) ako se nešto ovako dogodi na jednom trajektu, rekao je.

Plenković je također optužio “ljude koji nemaju veze s demokratskim legitimitetom” da koriste nesreću kako bi napravili politički pritisak ili štetu Vladi. (hrt)