Aktualno OG sada Ogulin

Blagdan je Sv. Roka -nakon procesije, misa i druženje u Lomostu

Danas je blagdan Sv. Roka, franjevačkog trećoredca, hodočasnika, dobrotvora, zaštitnik od kuge i kolere. Sretan imendan želimo svim koji nose ime Roko ili Rok (Rochus, Roch, Rocco, Roque), kao i svima onima koji nose izvedenice tog imena.

Sveti Rok je rođen 1295. godine u Montpellieru, starodrevnom gradiću u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof, a pobožna majka mu je dala odličan odgoj. Dulje su vremena bili bez poroda, a tako su željeli djecu. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina, koji će postati slavan svetac. Njegovi su se preci borili za oslobađanje Svete zemlje. Kao mladić ostao je bez roditelja, pa je sva svoja dobra prodao, a novac razdijelio siromasima.
Danas se i u Ogulinu svečano slavi blagdan sv. Roka, suzaštitnika ove župe, čija se crkva nalazi u Lomostu. Proslavu organiziraju  Mjesni odbor Lomost, Udruga Lomost i DPD Sv. Rok.
Središnja misa održat će se u 18,30 sati, nakon procesije od kipa Majke Božje u Lomostu, do crkve Sv. Roka. Procesija će početi u 18 sati.
Nakon svete mise kod crkve Sv. Roka organizira se zajedničko druženje, a za najmlađe će na prostoru Veterinarske stanice biti postavljen napuhanac, od 16 sati. (Foto:arhiva)