Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novi izraelski zračni udari u pojasu Gaze

Izraelski pregovarački tim izrazio je “oprezni optimizam” o napretku sporazuma o Gazi i taocima, priopćeno je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua.

Palestinski Hamas prije je odbacio novi, revidirani nacrt sporazuma o prekidu vatre u pojasu Gaze ističući da je on postignut prema “američkom diktatu”.

Države posrednice Katar, Egipat i SAD nadaju se da će dogovor pridonijeti prekidu vatre i oslobađanju talaca koje još drže u pojasu Gaze. Istodobno su tisuće Izraeleca ponovno prosvjedovale u više gradova tražeći ostavku vlade i raspisivanje novih izbora.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je da se usmjeri pritisak na Hamas i osudio njihovo tvrdoglavo odbijanje sporazuma o primirju u pojasu Gaze, neposredno prije novog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Izraelu.

– Hamas ustraje u svom odbijanju i nije poslao ni predstavnika na pregovore u Dohi. Zato pritisak treba usmjeriti prema Hamasu i (njegovom vođi Jahji) Sinvaru, a ne prema izraelskoj vladi, rekao je Netanyahu.

– Snažan vojni pritisak i snažan diplomatski pritisak jedini su načini da se oslobode naši taoci, naglasio je na početku sjednice vlade.

Izraelski pregovarači razgovarali su u četvrtak i petak u Dohi s katarskim, egipatskim i američkim posrednicima o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca.

Na povratku su Netanyahuu izrazili svoj “umjereni optimizam”, navodi njegov ured.

– Postoji nada da će značajan pritisak SAD-a i posrednika na Hamas omogućiti ukidanje protivljenja Hamasa američkom prijedlogu, koji uključuje elemente prihvatljive Izraelu, navodi se iz ureda premijera.

Hamas je objavio u petak da odbacuje nove uvjete u ovom prijedlogu, osuđujući američki diktat.

Netanyahu je ponovno potvrdio da Izrael vodi “pregovore, a ne razmjenu u kojoj samo dajemo, a ne primamo ništa”.

– Postoje stvari u kojima možemo biti fleksibilni i druge u kojima ne možemo. Zbog toga, uz znatne napore da vratimo naše taoce, ostajemo čvrsti na načelima koja smo uspostavili, a koja su ključna za sigurnost Izraela, rekao je Netanyahu.

Netanyahu će u ponedjeljak ujutro u Jeruzalemu primiti Blinkena koji dolazi u Izrael već deveti put od početka rata 7. listopada.(hrt)