Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Čeka li dijabetičare dodatno plaćanje za još neke lijekove?

Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) ocijenilo je danas kako HZZO netransparentno provodi terapijsko referenciranje lijekova, koje za pacijente može rezultirati doplatom za neke lijekove, a udruge i pacijenti su potpuno isključeni iz tog procesa.

Referenciranje lijekova, odnosno godišnju reviziju cijena lijekova, HZZO provodi jednom godišnje.

U ZDD smatraju neprihvatljivim da se taj važan proces odvija potpuno netransparentno i u tajnosti od svih, uključujući i dijabetološku struku, udruge i pacijente.

– Povijest je pokazala da se referenciranje radi vrlo nestručno – uspoređuju se pogrešne skupine lijekova i u pravilu se ne konzultira struka nadležna za neku bolest, pa čak ni pridruženi članovi HZZO povjerenstva za lijekove, tvrde u ZDD.
– Nestručan rad HZZO povjerenstva za lijekove je u proteklih godinu dana rezultirao nepotrebnim uvođenjem ogromne doplate za po život važan lijek Baqsimi, a koja je pod pritiskom dijabetološke struke i javnosti naknadno ukinuta. Manja doplata je potom uvedena pa ubrzo ukinuta i na najčešće, po život važne inzuline, upozorava ZDD.

Naglašavaju da nisu protiv godišnje revizije cijena lijekova koje provodi HZZO i korekcije cijena kada je opravdano, ali taj postupak se mora voditi transparentno, etično i stručno, sa punom sviješću o svim pozitivnim i negativnim posljedicama na bolesne osobe i hrvatsko društvo u cjelini.

Svoje nezadovoljstvo netransparentnim radom HZZO-a su izrazili i ljekarnici, zbog uvođenja doplata su baš oni ti koji se često suočavaju sa gnjevom neinformiranih građana kada dođu u ljekarnu preuzeti svoj po život važan lijek. (hrt)