Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

S Kamalom Harris na čelu demokrati se okreću novoj nadi

U pet tjedana otkako je američki predsjednik Joe Biden odustao od mukotrpne kandidature za reizbor, sudbina Demokratske stranke dramatično se promijenila, a ovaj će tjedan promjena biti vidljiva u punom sjaju na demokratskoj nacionalnoj konvenciji koja će i formalno potvrditi kandidaturu njegove potpredsjednice za predsjedničke izbore.
Potpredsjednica Kamala Harris (59) došla je u Chicago na četverodnevnu Demokratsku nacionalnu konvenciju, koja počinje u ponedjeljak, s kampanjom u punom zamahu – oborila je rekorde u prikupljanju sredstava, predizborni skupovi prepuni su pristaša i preokrenula je ankete u nekim državama koje se smatraju presudnima za izbore 5. studenoga – u korist demokrata.

Ona je nedjelju provela na turneji autobusom u zapadnoj Pennsylvaniji s potpredsjedničkim kandidatom Timom Walzom. U govorima je sugerirala da je Donald Trump kukavica čija je izborna strategija usmjerena na ismijavanje suparnika.

Harris i njezin potpredsjednički kandidat guverner Minnesote Tim Walz pretvorili su “radost” u glavnu riječ koja se promovira u kampanji, kao jezgroviti podsjetnik na očaj koji je stranka osjećala prije samo nekoliko tjedana.
Njih dvoje javno će prihvatiti nominaciju stranke na konvenciji u Chicagu u četvrtak.

“Ovo je bila povijesna transformacija”, rekao je Joseph Foster, 71-godišnji bivši predsjednik Demokratske stranke u predgrađu Philadelphije koji je i dalje aktivan u stranci.

“Ljudi su oduševljeni, mladi su angažirani. Nikada nisam vidio nešto slično.”

S manje od 80 dana do dana izbora, stranka se nada da će taj val entuzijazma dovesti do pobjede.

Time bi Harris, prva osoba crnačkog i azijskog porijekla na položaju američke potpredsjednice, postala prva žena na najvišoj funkciji u zemlji.

Stratezi pozivaju na oprez, upozoravaju na probleme
Ali anketari i stratezi obiju velikih stranaka upozoravaju da će zamah njezine kandidature popustiti, ostavljajući tinjajuće podjele među demokratima o pitanjima poput gospodarstva i rata između Izraela i Hamasa, zajedno s žestokom borbom protiv republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Osobna povijest Kamale Harris je kao priča “ljupka i fina, ali pitanja su ta koja će na kraju odlučiti o ovim izborima. Ta pitanja uključuju inflaciju, sigurnost, vodstvo i svjetsku pozornicu”, predvidio je republikanski anketar Adam Geller.

Harris je u petak održala svoj prvi veliki govor usmjeren na gospodarstvo i iznijela prijedloge za smanjenje poreza za većinu Amerikanaca, saveznu zabranu ‘nabijanja’ cijena trgovcima mješovitom robom i poticanje pristupačnog stanovanja, što je uvažavanje zahtjeva progresivnog krila stranke.

Suočit će se s pojačanim pritiskom javnosti da pruži više detalja o politici u nadolazećim tjednima.

Suradnici su signalizirali da je malo vjerojatno da će pružiti mnogo pojedinosti u nekim područjima poput energije kako bi izbjegla otuđivanje umjerenih i progresivnih grupa u svojoj stranci. (N1)