Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Stabilnost Vlade i parlamentarne većine nije u pitanju

Održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a, prva nakon ljetne stanke. Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na pretkampanju za predsjedničke izbore te raskol u Domovinskom pokretu.
Na sjednici se razgovaralo o prijedlogu Vlade da Dubravka Šuica, aktualna potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju, nastavi i u idućem mandatnom razdoblju nastavi obnašati tu funkciju.

– Na Odboru za europske poslove imali smo priliku predstaviti je, dati konture novoga programa Komisije i ona je dobila pozitivno mišljenje. Vlada će u četvrtak donijeti odluku o tome da će ona biti naša kandidatkinja pa ćemo sukladno tome obavijestiti predsjednicu Komisije, rekao je Plenković.

Na sjednici je bilo riječi i o početku pretkampanje za predsjedničke izbore.

– S nama je bio i kandidata Dragan Primorac koji je u protekla tri tjedna vrlo agilno i aktivno bio prisutan diljem Hrvatske, razgovarao s brojnim ljudima, dobio veliku podršku, jako je dobar odjek njegovih posjeta na brojnim događanjima. Vjerujem da će on kako vrijeme bude odmicalo na platformi koju zastupamo, a to je jedna uključiva Hrvatska, Hrvatskla dijaloga, napretka, Hrvatska budućnosti, bez polarizacije i isključivosti, zadobiti sve veću potporu i pobijediti na predsjedničkim izborima, rekao je Plenković.

Članovi Predsjedništva osvrnuli su se i na ostale aktualnosti, primjerice brojne požare koji su ovo ljeto zahvatili Hrvatsku. Plenković je zahvalio svim vatrogascima koji su spriječili širenje požara.

Što se tiče situacije oko vrela Une, Plenković je rekao da je ona okončana rješenjem koje je izdao Državni inspektorat. Također, osvrnuli su se i na tešku nesreću na trajektu Jadrolinije te još jednom izrazili žaljenje i tugu za izgubljenim životima pomoraca.

– Istraga će utvrditi kako je došlo do nesreće i onda ćemo vidjeti daljnja postupanja. Jadrolinija i Uprava donijeli su odluke o potpori obitelji poginulih pomoraca i unesrećenom pomorcu kojem se podrška pruža u KBC-u Rijeka, rekao je Plenković.

Plenković: Primorac će imati čvrstu potporu HDZ-a

Na pitanje kakva će biti Primorčeva kamapanja, Plenković je istaknuo da je najvažnije da on bude među ljudima.

– Reakcije su sjajne. On je političar s velikim iskustvom, ima zavidnu karijeru i brojne međunarodne konakte. Koristit ćemo sve uobičajene alate, od direktnih kontakata s ljudima i obilaska Hrvatske do korištenja društvenih mreža, rekao je Plenković.

– Imat će čvrstu potporu HDZ-a, rekao je Plenković.

Plenković: Stabilnost Vlade i parlamentarne većine nije u pitanju

Komentirao je i raskol u Domovinskom pokretu.

– Naša pozicija je jasna, mi se ne miješamo u unutarstranačke procese i izbore bilo koje stranke, to je na njima. Mi smo svoj proces imali. Niti se nama tko miješao u kampanju, nećemo se ni mi drugima. Ono koliko ja vidim, stabilnost parlamentarne većine i rad Vlade ni na koji način nisu u pitanju, a kako će se njihovi procesi razviti – to je na članovima DP-a, naglasio je.

Plenković je rekao da se nije čuo s Radićem.

– Ako treba, možemo se čuti, nemam problem s time, poručio je.
Komentirao je i odluku SAFU-a da Geodeteski fakultet mora vratiti novac za jedan od projekata koji je pod povećalom EPPO-a.

– Ne znam za to, ako je odluka donesena, neka vrate, rekao je premijer.

Kazao je i da se danas nije razgovaralo o izboru ustavnih sudaca.

Bačić o zabrani gradnje hidroelektrane na Uni

Uoči sjednice ministar Branko Bačić govorio je o odluci Državnog inspektorata da zabrani daljnju gradnju male hidroelektrane na Uni, zbog čega se tjednima prosvjedovalo.

– U ovom trenutku, DIRH je u dogovoru s našim ministarstvom i ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije postupio s ovom mjerom jer je iz nalaza Zavoda za zaštitu prirode utvrđeno da se izvršenjem građevinske dozvole, odnosno radovima na izvoru Une pričinjava šteta prirodi, samom izvoru Une i da će izgradnjom i eventualnim radom hidroelektrane ta šteta biti još znatnija i to je bio okidač koji je omogućio DIRH-u da zaustavi radove, rekao je Branko Bačić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.(hrt)