Aktualno OG sada Ogulin

Ništa od proglašenja elementarne nepogode

Prije nepunih mjesec dana, točnije 28. srpnja, Ogulin je, podsjećamo, zadesilo  nevrijeme s jakom tučom, koje je najviše traga ostavilo na poljoprivrednim kulturama. Dan kasnije Stožer civilne zaštite Grada Ogulina uputio je poziv građanima da prijave štete nastale uslijed nevremena. Nakon prikupljenih informacija, članovi Povjerenstva za procjenu šteta Grada Ogulina, obišli su teren i izvršili procjenu šteta uzrokovanih nevremenom. Cilj ove preliminarne procjene bio je utvrditi ima li osnove za proglašenje elementarne nepogode. Zanimalo nas je jesu li u konačnici stečeni uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, pa smo upit poslali načelniku Stožera civilne Grada Ogulina Danielu Vukelji.

Odgovor nismo morali dugo čekati. Vukelja je uvodno pojasnio da, premda je bila značajna, nepogoda je zahvatila lokalizirano područje Ogulina, od centra grada i Kaševara prema istoku, sve do granice s općinom Josipdol. Najteže je stradalo područje Otoka Oštarijskog na istočnom dijelu grada.

 

“Zaprimili smo ukupno 105 prijava šteta od građana, od čega se 34 odnose na građevinske objekte, a 71 na poljoprivredne površine. Procijenjena šteta na građevinskim objektima iznosi 380 tisuća eura, dok šteta na poljoprivredi iznosi 500 tisuća eura, što ukupno daje 880 tisuća eura. Procjenu smo izradili na temelju podataka Državne geodetske uprave, Ministarstva financija te prijava građana.

Prema Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, članak 3, stavak 4, prirodna nepogoda može se proglasiti ako je vrijednost ukupne nastale štete veća od 20% izvornog prihoda proračuna, ili ako je šteta na poljoprivrednim površinama smanjila prinos za 30% u odnosu na prethodni trogodišnji prosjek, ili ako je vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave smanjena za najmanje 30%. Nažalost, niti jedan od ovih uvjeta nije ispunjen, stoga se nisu stekli uvjeti za proglašenje elementarne nepogode na području Ogulina.” – poručio je, odgovarajući na naš upit, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ogulina Daniel Vukelja.

U svom odgovoru načelnik Vukelja je pojasnio kako izvorni prihodi Grada Ogulina iznose 6,2 milijuna eura, što znači da 20% iznosi 1,24 milijuna eura, što je bitno više od 880 tisuća eura, koliko iznosi procijenjena šteta.

“Važno je napomenuti da smo pri izradi procjene obuhvatili svu poljoprivrednu površinu na području pogođenom nepogodom, uključujući i parcele za koje nismo zaprimili prijave štete od građana. Još jednom naglašavam da, iako je nepogoda bila značajna, pogodila je samo manji dio Ogulina, uglavnom jugoistočno od centra grada.” – zaključio je u svom odgovoru načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ogulina Daniel Vukelja.