Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Macron završio dvodnevni posjet Srbiji, potpisani brojni sporazumi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron završio je u petak dvodnevni posjet Srbiji koji je obilježio ugovor o kupnji 12 novih borbenih zrakopolova Rafalea i Macronova poruka da podupire Beograd na putu ka Bruxellesu, te naklonost Pariza projektu rudarenja rijetkih sirovina u Srbiji.

Macron je, govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, ponovio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine sastavni dio približavanja EU, te da kompromisa ne može biti bez hrabrih odluka obje strane.

Beogradski mediji prenose da je Vučić na prijemu za predsjednika Macrona u vili “Mir” u Beogradu u četvrtak navečer pjevao kosovske pesme.

Ravnatelj ureda za javnu i kulturnu diplomaciju Arno Gujon rekao je da je za njega osobno “bio važan trenutak kada je predsjednik Vučić u prijateljskoj atmosferi uzeo mikrofon i zapjevao kosovske pesme”.

– To je bilo veoma emotivno i ostavilo je utisak na sve nas. Ne samo na naše ljude, već i na predsjednika Macrona i francusku delegaciju, naveo je Gujon.
Nakon što je kineski predsjednik obećao “čelično prijateljstvo”, njemački kancelar Olaf Scholz dogovorio iskapanje litija, sada je i Emmanuel Macron sklopio unosan posao sa Srbijom.

– Za nas je velika vijest kupnja 12 Rafalea. Vidjet ćete, bit ćemo sasvim otvoreni prema vama. Ugovor je potpisan s kompletnim pomoćnim logističkim paketom, od rezervnih motora da svega drugog. Ukupna vrijednost ugovora je 2,7 milijardi i 12 potpuno novih aviona bit će u vlasništvu Republike Srbije, rekao je Vučić.

Na pitanje kada će prva pošiljka Rafala stići u Beograd, Vučić nije odgovorio. Kupnja francuskih lovaca još je jedan signal sigurnosnog i političkog udaljavanja od Rusije.

– Možemo zajedno ojačati našu sigurnost. Ona ne pripada ekskluzivno Europskoj uniji, nego europskoj političkoj zajednici i zemljama koje žele ući u nju. Zato odluka Srbije da nabavi borbene zrakoplove Rafale predstavlja dugoročan savez naših dviju zemalja. Ovaj izbor dio je naše strateške autonomije, istaknuo je Macron.

Dvije zemlje potpisale su niz strateških sporazuma o poljoprivredi, obrazovanju i energetici. Srbija je već otprije pokazala interes za razvoj nuklearne energije, što je ideja koju u Europskoj uniji snažno zagovara i Francuska.

O projektu iskapanja litija u Srbiji Macron je rekao da je važan za energetsku tranziciju Europe, ali da će konačna odluka biti na Srbiji kojoj je mjesto u europskoj obitelji.

– Europska unija i njezine članice trebaju snažnu i demokratsku Srbiju, a Srbija treba snažnu Europsku uniju koja će braniti njezine interese. Srbiji je mjesto u Europskoj uniji i može imati važnu ulogu kao kotač koji pokreće cijelu regiju Zapadnog Balkana. Nastavit ćemo pružati potporu njezinoj ekonomiji i unaprjeđivanju svakodnevnog života građana, rekao je Macron.

Francuski predsjednik u Beogradu je dočekan kao tradicionalni prijatelj Srbije.

Drugog dana boravka, posjetio je i Novi Sad gdje je obišao izložbu nacionalne umjetnosti i sudjelovao na forumu o umjetnoj inteligenciji. (hrt)