Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bartulica izašao iz stranke

Ivan Penava ostaje predsjednik DP-a uz jednoglasnu podršku 64 delegata koji su ostali u dvorani nakon što su njegov protukandidat Mario Radić i pristaše napustili u subotu Izborni sabor, novim zamjenikom postao je Stipo Mlinarić, a posljedice bi mogla osjetiti parlamentarna većina.
Zastupnik u Europskom parlamentu i član Predsjedništva Domovinskog pokreta, Stephen Nikola Bartulica, u subotu je objavio da napušta stranku nakon današnjeg izbornog sabora ističući nezadovoljstvo smjerom u kojem se stranka kreće pod vodstvom Ivana Penave.

“Od današnjeg dana više nisam član Domovinskog pokreta. Odbacujem svako političko nasilje pa i ovo Penavino. Ne dozvoliti tajno glasovanje odražava veliki strah i lošu namjeru! Do kraja sam se nadao da stranka ovako nisko neće pasti. Bio sam u krivu”, napisao je.

Tri dana prije izbornog sabora, Bartulica je na Facebook profilu najavio svoju podršku Mariju Radiću, ističući da situacija u stranci nije zadovoljavajuća te je za to odgovornost pripisao Ivanu Penavi. Prema njegovim riječima, stanje nije dobro i za to je uvijek odgovorna čelna osoba stranke.

Bartuličin odlazak ostavlja Domovinski pokret bez zastupnika u Europskom parlamentu, što je stranci ozbiljan udarac.
Biloglav najavljuje aktiviranje saborskog mandata, čime bi se mogla uzdrmati vladajuća većina

Igor Peternel i Mario Radić su nakon napuštanja Izbornog sabora poručili da od danas stranka niti Klub zastupnika u Saboru “više ne postoje”. Peternel je predsjednik saborskog Kluba, a od zastupnika je na njihovoj strani i Krešimir Čabaj.

Damir Biloglav, koji je mandat stavio u mirovanje i kojeg je u Saboru zamijenio Frane Tokić, sada razmišlja o aktivaciji mandata kako bi se raskolom Kluba uzdrmala i vladajuća većina. Naime, Tokić, kazao je Biloglav, pripada Penavinoj struji.

– Mirovanje mog mandata istječe 24. studenog i nakon toga ću ocijeniti kada ću se vratiti u Sabor. Moramo razgovarati, vidjeti kakav je uopće novi omjer snaga u Saboru, tko sve čini većinu i o tome će ovisiti naši potezi, rekao je Biloglav upitan hoće li podržavati Vladu kad se vrati u Sabor.

Klub zastupnika DP-a broji 11 članova, a odlaskom Peternela, Čabaja i Biloglava imao bi ih 8, čime bi parlamentarna većina ostala bez tri zastupnika i spala na graničnih 76. (hrt)