Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sunić o američkoj predsjedničkoj kampanji

Amerikanci i tamošnji mediji s nestrpljenjem odbrojavaju dane do 10.rujna kada se očekuje prvo TV sučeljavanje i dvoboj predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Kamale Harris. Do tada čini se kako vodeću ulogu u kampanji ima tzv. medijska video politika, a forma i dalje ima prednost ispred sadržaja koje nude kandidati.

Kakav je tijek američke predsjedničke kampanje komentirao je Tomislav Sunić, vanjskopolitički analitičar.

Rekao je kako i Trump i Harris sada više truda daju o svom izgledu, nastupu, dikciji, nego o samoj tematici.

– Što se tiče same tematike, oni sad jako puno obećaju, međutim kako će stvari biti u realnosti, to ćemo vidjeti 10. rujna, rekao je.

Osvrnuo se i na prednost Kamale Harris.

– Tu moramo biti jako oprezni. Gotovo svi mediji u Americi, a i u Europi, nisu naklonjeni Trumpu. Svi su oni otvoreno stali na stranu Kamale Harris, odnosno Bidenovog tima i protiv su Trumpa. Moramo biti oprezni i sa statistikama. Na skupove Kamale Harris vrlo malo ljudi dolazi. Također, još je jedan detalj bitan – Harris nije u zadnju godinu dana dala ni jedan javni intervju. Vjerojatno da ima možda neki kompleks manje vrijednosti, s obziorm na njenu dikciju, govor, rekao je Sunić.

Komentirao je i retoriku Donalda Trumpa nakon onog pokušaja atentata kojeg je izbjegao.

– On je ublažio svoju retoriku, nema više te ideološke pridjeve kao i prije. Nije više toliko personalan, ne ide više direktno u napad protiv gospođe Harris, iako ima neke svoje doskočice, pa joj se malo ruga, Kamala – kamalizacija… On bez dvojbe, što se tiče njegove dikcije i načina izražavanja, puno odskače i puno je bolji od Harris. Međutim, njegov najveći problem, osim nesklonosti medija, je i što je opterećen optužbama, bilo okružnih, bilo federalnih. On je praktično suđen kao kriminalac. I to će bez dvojbe biti jedan od najvećih aduta u razgovoru Kamale Harrisa sa Trumpom 10. rujna, istaknuo je Sunić.(hrt)