Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa pozvao na pravedan tretman radnika

Papa Franjo pozvao je u Port Moresbyju na bolji tretman radnika u Papui Novoj Gvineji, državi od oko 600 otoka u jugozapadnom Pacifiku koja je postala važna međunarodnim kompanijama zbog rezervi plina, zlata i nafte, dok je političkim vođama u zemlji uputio apel za zaustavljanjem plemenskog nasilja.

– Čak i ako vanjski stručnjaci i velike međunarodne tvrtke moraju biti uključeni u iskorištavanje ovih resursa, jedino je ispravno da se pri raspodjeli prihoda i zapošljavanju radnika uvaže potrebe lokalnog stanovništva, kako bi se poboljšali njihovi životni uvjeti, rekao je papa Franjo.

Papa je poručio da prirodne resurse treba razvijati na održiv način koji “poboljšava dobrobit svih, ne isključujući nikoga, kroz međunarodnu suradnju, međusobno poštovanje i sporazume korisne za sve strane”.

Po dolasku u konferencijski centar APEC Haus u prijestolnici Papue Nove Gvineje Port Moresbyju, Papu su pozdravili plesači u tradicionalnoj odjeći s pokrivalima za glavu s perjem.

Generalni guverner Papue Nove Gvineje Bob Dadae zahvalio je Papi na njegovom humanitarnom zalaganju i nazvao je Katoličku crkvu jednim od “ključnih razvojnih partnera” zemlje.

U Papui Novoj Gvineji smještena su neka od najvećih nalazišta zlata.

Zemlja je veliki izvoznik prirodnog plina i nafte.(hrt)