Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Pripreme za debatu Harris i Trumpa u punom su jeku u studiju ABC Newsa, ali i na ulicama Philadelphije

Pripreme za debatu u punom su jeku i u samom studiju ABC Newsa, ali i na ulicama Philadelphije.

Na ulicama se može vidjeti i znak podrške demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji i potpredsjednici SAD-a Kamali Harris.
Ovo je dosad prvi zakazani okršaj dvaju kandidata, a objašnjavajući koliko je ova debata važna, BBC podsjeća da je upravo loša izvedba Joea Bidena na debati krajem lipnja stvorila pritisak unutar Demokratske stranke, zbog čega je Biden na kraju i odustao od kampanje.

Prema nacionalnoj anketi koju su proveli The New York Times i Siena College, Trump i Harris su gotovo izjednačeni su u zadnjim tjednima prije održavanja izbora.

Trump je u plusu za jedan postotni bod – 48 posto prema 47 posto u odnosu na Harris, pokazala je anketa objavljena u nedjelju, što je minimalna razlika i mogla bi značiti pobjedu obaju kandidata na izborima 5. studenoga.
U anketi je 28 posto potencijalnih birača odgovorilo da im treba više informacija o demokratskoj kandidatkinji, dok je samo 9 posto reklo isto o Trumpu. Anketa pokazuje i da bi predsjednička debata koja će se održati u utorak mogla predstavljati ključan trenutak.

Harris će imati priliku iznijeti više pojedinosti o svojim političkim planovima dok bude debatirala s Trumpom 90 minuta. Anketa pokazuje da je utrka toliko tijesna da bi čak i marginalan poticaj za oba kandidata mogao puno značiti.

Važnost debate
Za Trumpa ova debata predstavlja priliku da povrati inicijativu u ovoj kampanji nakon mjesec dana u kojem su demokrati s novim kandidatom dominirali političkim naslovnicama. Bivši predsjednik SAD-a ranije je znao “procvjetati” kada je bio u središtu pažnje te je znao voditi razgovore tako da izbaci protivnike iz ravnoteže, piše dalje BBC. (N1)