Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Plenković u radnom posjetu Ukrajini najavio novu pomoć

Hrvatski premijer Andrej Plenković jutros je nenajavljeno doputovao u Kijev, u radni posjet Ukrajini.

Plenković se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je zahvalio na posjetu i podršci te rekao da Ukrajina računa na pomoć Hrvatske za ulazak u EU i NATO.

 

Plenković je najavio novi paket vojne pomoći, i rekao kako to znači da je to do sada ukupno 200 milijuna eura vojne pomoći što je Hrvatska poslala Ukrajini. Rekao je da Hrvatska pomaže u razminiranju i da će s 5 milijuna eura dodatno pomoći ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi.

Nakon dolaska u Kijev, predsjednik Vlade sudjelovao je na svečanosti otkrivanja Spomenika žrtvama genocida nad Krimskim Tatarima, koju su predvodili Zelenski i Mustafa Džemilev, čelnik krimsko-tatarskog naroda.
– Ovo je treći posjet predsjednika Vlade Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije, 24. veljače 2022. te još jedan znak solidarnosti Hrvatske s Ukrajinom, koja danas brani svoju slobodu, europsku sigurnost, ali i zajedničke demokratske vrijednosti i načela međunarodnog prava. Hrvatska nastavlja pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu, priopćila je Vlada.

Tijekom boravka u Kijevu, Plenković se sastaje s ukrajinskim državnim vrhom – uz Zelenskog i s predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Štefančukom i predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom.

U Ukrajini su s premijerom Plenkovićem i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar uprave, pravosuđa i digitalne transformacije Damir Habijan i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Zajedno s izaslanstvom premijer će sudjelovati na sastanku Krimske platforme.(hrt)