Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Svjetski Dan prve pomoći: Edukacija građana bitna u spašavanju života

U Hrvatskoj dnevno 24 osobe umru od iznenadnog srčanog zastoja, a procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive iznenadni srčani zastoj preživi tek 5 do 10, stoga Crveni križ u povodu Svjetskog dana pružanja prve pomoći organizira edukaciju za građane koja može biti presudna u spašavanju života.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, u subotu 14. rujna Hrvatski Crveni križ zajedno sa svojim društvima, organizira brojne aktivnosti diljem zemlje.

Znanje prve pomoći vrlo je važno

Promicanje važnosti znanja pružanja prve pomoći drže presudnim, s obzirom na podatak da manje od 10 posto hrvatskih građana zna pružiti prvu pomoć osobi u potrebi.

U Hrvatskoj dnevno 24 osobe umru od iznenadnog srčanog zastoja, a procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive iznenadni srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10, ističu iz HCK-a.

Jedini postupak koji u takvoj situaciji može spasiti život jest pozivanje Hitne medicinske pomoći i započinjanje postupka oživljavanja.

Kao i u mnogim europskim zemljama, prosječno vrijeme potrebno Hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem, u Hrvatskoj iznosi 13 minuta. Ukoliko joj se ne pruži odmah pomoć, osoba neće preživjeti jer već nakon 4 minute srčanog zastoja dolazi do nepovratnog oštećenja mozga, a nakon 10 minuta osoba gotovo da nema šanse za preživljavanje, poručuju iz Crvenog križa. (hrt)