Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ekstremna oluja prijeti katastrofalnim poplavama: U Alpama palo i 50 cm snijega!

Danas bi prema prognozi vremena DHMZ-a trebalo biti pretežno oblačno, a u Dalmaciji sunčanih razdoblja. U unutrašnjosti povremeno kiša, češća prema kraju dana. Na Jadranu kiša samo mjestimice, uglavnom na jugu u noći i ujutro. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, ponegdje i jak, osobito navečer. Na Jadranu umjeren do jak sjeverni i bura, na južnom dijelu i sjeverozapadnjak, još u noći lokalno s olujnim udarima. Najviša dnevna između 11 i 16, na Jadranu 17 i 21 °C.

Neobično hladna i jaka oluja nazvana “Boris” s ogromnim količinama kiše i planinskog snijega pogodila je središnju Europu. U dijelovima kontinenta strahuje se od poplava koje se događaju jednom u generaciji na lokacijama koje su najteže pogođene olujnom kišom, dok se u Alpama očekuje gomilanje stopa snijega, piše Ian Livingston za The Washington Post.

Britanski meteorolozi upozorili su na “ekstremne padaline” koje bi mogle pogoditi središnju i južnu Europu te da bi neke rijeke mogle doživjeti ono što se događa jednom u sto godina. U Francuskoj i Švicarskoj upozoravaju na opasnost od katastrofalnih poplava za dijelove središnje Europe.

“Trenutne karte prognoze podsjećaju na katastrofalne poplave iz 2002., kada je sličan vremenski obrazac doveo do razornih poplava u Češkoj, Austriji i istočnoj Njemačkoj”, napisala je u četvrtak MétéoSuisse, vladina meteorološka agencija u Švicarskoj.
Snijeg je već pao po prvi put tijekom rujna u dijelovima austrijskih Alpa, a jaka kiša izazvala je poplave na nižim nadmorskim visinama u Austriji i Sloveniji.

Ovog vikenda bi se obilne oborine koje su u petak padale u središnjoj Europi trebale pomaknuti prema istočnoj Europi, nakon čega će polako izgubiti intenzitet i možda se povući na zapad prema Sredozemnom moru do sljedećeg tjedna.
Izdana upozorenja na poplave
Od Jadranskog mora prema sjeveru prema Austriji i Poljskoj već su krenule prve obilne oborine te su izdana i upozorenja na poplave. The Washington Post piše da je Slovenija do sada bila posebno teško pogođena s brojnim izvješćima o obilnoj kiši i poplavama. Austrijski dužnosnici pozivaju građane da izbjegavaju putovanja, uključujući i glavni grad Beč.

Italiju i dijelove Grčke također su pogodile teške poplave prije tjedan dana, pri čemu će zbog zasićenog tla ova područja biti još podložnija dodatnim poplavama s nadolazećom olujom.

“Ovo je izniman događaj u klimatološkom smislu i već se možemo bojati ozbiljnih poplava s teškim posljedicama, uzimajući u obzir gustoću naseljenosti dotičnih regija”, tvitao je prognostičar Gaétan Heymes.

Hladan zrak umotan u oluju donio je prvi mraz ove sezone u dijelove Ujedinjenog Kraljevstva. “Šok za sustav… Ne može biti hladnije ovako rano u rujnu”, t vitao je Scott Duncan, meteorolog iz Ujedinjenog Kraljevstva. (net.hr)