Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Skandal u Europskoj komisiji. Jedan od najmoćnijih povjerenika naprasno dao ostavku, optužio von der Leyen da je nesposobna spletkaruša

Francuski povjerenik Thierry Breton objavio je u ponedjeljak da se povlači iz Europske komisije, optuživši njezinu predsjednicu Ursulu von der Leyen da mu je radila iza leđa i zatražila da ga predsjednik Emmanuel Macron zamijeni drugim kandidatom.
Šokantan potez dosadašnjeg povjerenika za unutarnje tržište, koji je i u novoj Komisiji trebao dobiti vrlo važnu poziciju, dolazi dan prije nego što bi von der Leyen trebala u Europskom parlamentu predstaviti novu ekipu povjerenika.
Optužbe o političkoj trgovini
“Prije nekoliko dana, u samom završetku pregovora o sastavu nove Komisije, tražili ste da Francuska povuče moje ime iz osobnih razloga o kojima nikada niste sa mnom osobno razgovarali. Za to ste ponudili političku trgovinu s navodno utjecajnijim resorom za Francusku u budućoj Komisiji”, napisao je Breton u pismu predsjednici Von der Leyen koje je objavio na društvenoj mreži X.

“Sada će vam i biti predložen drugi kandidat, jer ja podnosim ostavku na položaj u Komisiji koja odmah stupa na snagu”, napisao je Breton. (telegram.hr)