Aktualno OG sada Ogulin

Razgovarali smo sa Željkom Blagovićem, novim direktorom ogulinske Turističke zajednice

Turistička zajednica grada Ogulina od nedavno ima novog direktora, Željka Blagovića, iz Karlovca. U želji da ga predstavimo ogulinskoj javnosti, zamolili smo ga da nam odgovori na nekoliko pitanja, a on se pozivu rado odazvao.

Tko je Željko Blagović? Koliko imate godina i što ste po struci? Kako biste opisali sebe kao privatnu osobu?
Imam 43 godine, diplomirao sam na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment u Opatiji. Oženjen sam i otac sam dvoje djece, od 11 i 4 godine, što mi pomaže uvidjeti važnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, posebno u prirodi. Kao privatna osoba, smatram se vrlo odgovornim i organiziranim, a jedan od mojih hobija je akvaristika, koja me opušta. U slobodno vrijeme volim putovati s obitelji i istraživati nove destinacije, što je ujedno i poveznica s mojim profesionalnim interesima.

Što ste do sada radili i na kojim područjima?
Turizam je moj život. Moje profesionalno iskustvo obuhvaća dugogodišnji rad u sektoru turizma i marketinga. Prije preuzimanja uloge direktora Turističke zajednice Ogulina, bio sam dugogodišnji zaposlenik Turističke zajednice Karlovačke županije, gdje sam radio na promociji destinacije, razvoju kulturnog turizma i kreiranju specifičnih turističkih proizvoda. Ova iskustva pomogla su mi da bolje razumijem dinamiku turizma i važnost održivog razvoja.

Zbog čega ste se odlučili javiti na natječaj za direktora TZG Ogulin?
Turističku zajednicu grada Ogulina vidim kao iznimnu priliku da doprinesem razvoju grada koji ima ogroman turistički potencijal, posebno zbog bogate kulturne i prirodne baštine. Ivana Brlić-Mažuranić i Ogulinski festival bajke imaju snažan identitet u hrvatskom kulturnom prostoru, a smatram da zajedno možemo još više razviti i promovirati Ogulin. S obzirom na moje iskustvo u turizmu, vidio sam ovu poziciju kao izazov i priliku da doprinesem povećanju prepoznatljivosti grada, jačanju turističke ponude te stvaranju novih mogućnosti za održivi razvoj i gospodarski napredak zajednice.

Jeste li prije imali kakvih kontakata, ili suradnju u turističkom smislu, s Ogulinom?
Da, prije preuzimanja ove uloge imao sam česte kontakte s Ogulinom u profesionalnom kontekstu, kroz razne razvojne projekte te kroz organizaciju studijskih putovanja za novinare i predstavnike turističkog sektora, koji su posjećivali našu županiju, pa tako i Ogulin radi promocije turističkih potencijala. Ti kontakti su mi omogućili upoznavanje s Ogulinom kao turističkom destinacijom i njegovih brojnim prednostima.
Osim poslovnih veza, Ogulin sam posjetio i privatno, uključujući posjete Bjelolasici dok je još bila u punom pogonu. Vjerujem da se svi nadamo ponovnom pokretanju Bjelolasice, koja bi mogla ponovno postati perjanica zimskog turizma na ovom području i dodatno pridonijeti jačanju turističke ponude Ogulina.

Nešto više od dva mjeseca ste direktor TZG Ogulin – jeste li se upoznali s dosadašnjim radom i aktivnostima ureda?
Da, u protekla dva mjeseca posvetio sam se temeljitom upoznavanju s dosadašnjim radom i aktivnostima Turističke zajednice. Dodatnim iščitavanjem razvojnih planova i strategija stekao sam širu sliku o predviđenim smjerovima razvoja. Također, razgovori s lokalnim dionicima bili su od velike važnosti u razumijevanju izazova i prilika.

 

Kako surađujete s gradskim udrugama i službama, čija suradnja vam je bitna kod provođenja programa?
Suradnja s gradskim udrugama, službama i institucijama od ključne je važnosti, posebno kada je riječ o uspješnoj organizaciji manifestacija i turističkih aktivnosti. Redovito održavam komunikaciju s predstavnicima  gradskih institucija, ali i s članovima turističke zajednice, koji su ujedno naši osnivači i čiji interesi trebaju biti u središtu našeg rada. Zajednički napori i stalna suradnja omogućuju nam da kontinuirano poboljšavamo turističku ponudu i osiguravamo kvalitetnu promociju grada Ogulina.

Prvi veći program koji je iza vas otkako ste direktor je jesensko izdanje Ogulinskog festivala bajke. Koliko ste imali utjecaja na sadržajni dio, a koliko na realizaciju tog izdanja i koliko ste zadovoljni odrađenim poslom te rezultatima?
Iako sam se uključio relativno kasno u planiranje jesenskog izdanja festivala, aktivno sam sudjelovao u organizaciji i realizaciji. Fokusirao sam se na poboljšanje organizacijskih procesa, ali i na promociju festivala, kako bismo privukli što više posjetitelja. Zadovoljan sam kako je sve prošlo, posjećenost je bila dobra, a povratne informacije od posjetitelja i sudionika su vrlo pozitivne. Naravno, uvijek ima prostora za unapređenje, a već sada radimo na idejama za iduću godinu.

Imate li neki svoj plan ili prijedlog daljnjeg rada i funkcioniranja TZG Ogulin i na čemu će se bazirati?
Planovi za budućnost uključuju nastavak razvijanja kulturnog turizma, ali i proširenje ponude prema aktivnom turizmu, s posebnim naglaskom na prirodnu baštinu Ogulina i njegove okolice. Posebno bih volio pojačati promociju Ogulina kao cjelogodišnje destinacije, kroz različite manifestacije i aktivnosti, čime bismo privukli veći broj posjetitelja i izvan glavne turističke sezone.

Također, s obzirom na to da je na snagu stupio novi Zakon o turizmu, do kraja 2025. godine moramo izraditi Plan upravljanja destinacijom. To će biti jedan od naših prioriteta u narednom razdoblju, jer će nam taj plan omogućiti bolju koordinaciju turističkih aktivnosti, održiv razvoj destinacije i jačanje Ogulina kao prepoznatljive turističke destinacije u Hrvatskoj.

 

Planirate li neke promjene u sadržajima i programima koje organizira TZG Ogulin?
S obzirom na dosadašnje uspjehe manifestacija poput Ogulinskog festivala bajke, planiram nadograditi postojeće programe kako bi bili još privlačniji posjetiteljima. Ipak, razmišljamo i o uvođenju novih programa koji će dodatno obogatiti turističku ponudu grada, posebno u suradnji s lokalnim dionicima.

Hoćete li ukidati neke manifestacije i programe? Planirate li uvoditi neke nove?
Trenutno nema planova za ukidanje postojećih manifestacija, ali postoji ideja da se neke prilagode i nadograde kako bi još bolje odražavale turistički potencijal grada. Na primjer, Strateški plan kulturnog turizma Grada Ogulina naglašava važnost održivog razvoja i potrebu za širenjem turističke ponude kroz cjelogodišnje aktivnosti. U skladu s tim, cilj nam je poboljšati postojeće programe, a istovremeno razmatramo uvođenje novih manifestacija koje će se održavati izvan glavne turističke sezone. Ogulin sa svojim prirodnim ljepotama, poput Kleka i jezera Sabljaci, nudi mogućnosti za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Samim time planiramo uložiti dodatne napore u kreiranje sadržaja koji će privući posjetitelje tijekom cijele godine.