Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Moskva kaže da Zelenski fatalno griješi što je želi prisiliti na mir

Rusija je u srijedu rekla da je plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Moskvu prisili na mir fatalna pogreška zbog koje će Kijev snositi posljedice.

Zelenski je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak rekao da se rat između Rusije i Ukrajine ne može zaustaviti isključivo pregovorima, nego da se Moskvu mora prisiliti na mir.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima je rekao: “Takvo stajalište je fatalna pogreška, sustavna pogreška. To je duboka zabluda koja će neizbježno imati posljedice za režim u Kijevu”.

Peskov je naglasio da Rusija želi mir, no da se to pitanje ne može riješiti na silu.

– Stav temeljen na pokušaju da se Rusiju prisili na mir je apsolutno fatalna pogreška jer je Rusiju nemoguće prisiliti na mir, dodao je, iako je i naglasio da je Rusija zagovornik mira, ali da su joj za njega potrebna jamstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u lipnju je rekao da će Rusija prekinuti rat u Ukrajini jedino ako Kijev odustane od svojih težnji za članstvom u NATO-u i ako u cijelosti prepusti četiri pokrajine koje Moskva svojata, što je Kijev brzo odbacio kao uvjete ravne predaji.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici tvrde da treba spriječiti Putinovu pobjedu u ratu jer će, ne bude li zaustavljen, prijetiti drugim zemljama u susjedstvu. Putin rat prikazuje kao egzistencijalnu borbu za Rusiju te poriče da ga zanima proširenje sukoba na druge zemlje.(hrt)