Aktualno OG sada Ogulin

“Tvoj trenutak, moja svakodnevica” – festival u organizaciji Udruge Radost

Na Trgu Petra Stipetića jučer se održavao zanimljiv i potpuno drugačiji festival pod nazivom “Tvoj trenutak, moja svakodnevica”. Festival su organizirali članovi ogulinske Udruge djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Radost”, a u sklopu provedbe programa “Napredujem uz podršku”. Partneri Udruge Radost u provedbi spomenutog programa su ogulinsko Pučko otvoreno učilište, te Hrvatski zavod za socijalni rad, područni ured Ogulin, a financijski ga podržava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Riječi dobrodošlice sudionicima Festivala uputila je predsjednica Udruge Radost Dubravka Šlat. U nastavku je voditeljica programa “Napredujem uz podršku” Milana Kalmar napomenula da ovaj poseban događaj ima za cilj promicati inkluzivnost, ali i podići svijest javnosti o izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom.

Festival je posjetiteljima ponudio mogućnost da se okušaju u ponešto drugačijim likovnim, sportskim, kreativnim i interaktivnim radionicama, i to iz pozicije osobe koja se svakodnevno nosi s određenim zdravstvenim poteškoćama.

Jedna od posebnih zanimljivosti Festivala bile su simulirane situacije koje su sudionicima omogućile da na trenutak dožive neke od izazova s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom. Tako su se danas učenici viših razreda ogulinskih osnovnih i srednjih škola, ali i zainteresirani sugrađani imali priliku okušati u prelasku pješačkih prijelaza i semaforiziranih raskrižja s povezom na očima, slušalicama na ušima ili u invalidskim kolicima.

Tijekom trajanja Festivala sudionicima je na raspolaganju bila dr. med. Marija Boban Vujnović, od koje su imali priliku dobiti odgovore na pitanja vezana uz zdravlje, ali i korisne savjete.

 

Svojim dolaskom, Festival su podržali partneri ovog programa, suradnici i partneri na ostalim projektima Udruge Radost, te predstavnici Grada Ogulina i Karlovačke županije.

U ogulinskom Pučkom otvorenom učilištu održana je i zanimljiva  tribina na temu ‘Osnaživanje obitelji osoba s invaliditetom’. Moderatorica je bila Tina Trivanović, a panelisti  Dragica Luketić iz Udruge Radost, liječnica obiteljske medicine  Dr. Marija Boban Vujnović, psiholog Ivan Sušanj, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dragana Vukelja i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Blanka Poljak. Uime grada Ogulina nazočio je zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.