Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Von der Leyen angažirala profesora povijesti da joj piše izvješće o poljoprivredi, plaća ga 1000 eura po danu: ‘Kakvo rasipanje javnog novca’

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dodijelila je plaću 64 posto veću od maksimalne stope određene za savjetnike, kako bi platila profesora srednjovjekovne povijesti koji nadzire izvješće o poljoprivredi.
Tako s 973,79 eura dnevnice, dnevni trošak za Petera Strohschneidera – za isporuku izvješća pod naslovom “Strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede EU” – premašuje maksimalnu stopu od 594,22 eura koja se inače daje posebnim savjetnicima Europske komisije, piše Politico.
Stručnjak koji je napisao izvješće za Europski parlament o posebnim savjetnicima kaže kako je 149.963 eura ukupno predviđenih za plaćanje Strohschneidera za 154 dana rada “gubljenje javnog novca”. “Smatram da je 150.000 eura jednostavno nerealno visoko i, vjerojatno, nije potrebno”, rekao je Christoph Demmke, koji je također profesor na Sveučilištu Vaasa u Finskoj.

Za što je točno angažiran?
Prema Službi za zapošljavanje Europske unije, dnevnica koju je dobivao Strohschneider je na razini glavnih direktora u Komisiji. Ipak, nije protivno pravilima da se posebnim savjetnicima daje najviša stopa plaće za dužnosnike EU-a. Međutim, nije neobično ni da posebni savjetnici Komisije rade i bez honorara. Primjerice, bivši talijanski premijer Mario Draghi, kojeg je von der Leyen angažirala da napiše izvješće o konkurentnosti Europe, nije bio plaćen.

Von der Leyen je angažirala stručnjaka za srednjovjekovnu povijest u vrijeme kada su farmeri vodili intenzivne prosvjede protiv klimatskih propisa diljem europskog kontinenta, u pokušaju da svoju političku obitelj desnog centra okarakterizira kao “šampione poljoprivrede”, piše Politico.

Strohschneider je angažiran “da vodi dijalog koji je pridonio jačanju razumijevanja trenutnih i očekivanih izazova za EU hranu i poljoprivredu”, kao i da “stvori novi pristup temeljen na konsenzusu za pronalaženje rješenja koja uključuju poljoprivrednike i druge ključne dionike iz EU poljoprivredno-prehrambenog lanca” i “njeguju zajedničku viziju budućnosti hrane i poljoprivrede u Europi”, rekao je glasnogovornik Europske komisije Balazs Ujvari.
‘Odabir posebnih savjetnika je proizvoljan’
Upitan je li Strohschneider sam napisao izvješće, glasnogovornik je rekao da mu je “ograničen broj osoblja” pomogao da ga napiše. Politico je pitao Komisiju i zašto je angažirala profesora koji je stručnjak za srednjovjekovnu povijest.

“Ovdje se ne radi o specijaliziranom akademskom znanju profesora Petera Strohschneidera, već o osobnosti i njegovoj sposobnosti da se snalazi kao arbitar od povjerenja u složenim pregovaračkim procesima”, odgovorio je Ujvari.

Na svakom povjereniku je da odredi osobu koju želi angažirati kao posebnog savjetnika, rekla je druga glasnogovornica Komisije, Veronica Favalli. “Odabir posebnih savjetnika prilično je proizvoljan”, kaže profesor Demmke. “Ovo nije proces odabira temeljen na zaslugama. Na povjerenicima i predsjedniku je koga će izabrati. Dakle, ovo možda nije pošten proces.”
Von der Leyen angažirala pet posebnih savjetnika
Politico je izravno kontaktirao i Strohschneidera, ali je glasnogovornik Europske komisije Olof Gill odgovorio da sva komunikacija o profesorovom radu ide preko njega.

Pojedinačni povjerenici ili institucije EU-a mogu imenovati posebne savjetnike na ograničeno vremensko razdoblje, iako oni nisu uvijek plaćeni. Otkako je Komisija započela sadašnji mandat 2019., njezini su povjerenici imenovali oko 100 posebnih savjetnika. Tijekom tog razdoblja, šef vanjske politike Josep Borrell zaposlio je šest, izvršna potpredsjednica EK Margrethe Vestager zaposlila je tri, a sama von der Leyen pet, uključujući Strohschneidera.

Strohschneider nije jedini od četiri sadašnja posebna savjetnika von der Leyen koji je plaćen. Britansko-belgijski liječnik Sir Peter Piot trenutačno je zaposlen “da savjetuje predsjednika Europske komisije o politici i inicijativama vezanima uz europsku i globalnu zdravstvenu sigurnost u kontekstu covida 19 i drugih međunarodnih prijetnji zdravlju”, navodi se na stranicama Komisije. (Telegram.hr)