Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Austrija: otvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore

U Austriji su otvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore, koji bi mogli označiti povijesnu pobjedu krajnje desnice, koja prema anketama vodi ispred konzervativaca.

Desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) ima dobre izglede za relativnu pobjedu na parlamentarnim izborima, ali su svejedno mali izgledi da će dati kancelara i sastaviti vladu. Nedjeljni izbori za Nationalrat (Nacionalno vijeće), kako se u Austriji naziva donji dom saveznog parlamenta, mogli bi ući u povijest kao prvi izbori na saveznoj razini na kojima bi desničarski FPÖ mogao dobiti najveći broj glasova. Slobodarska stranka (FPÖ) već je sudjelovala u nekoliko vlada u toj alpskoj zemlji, ali još nikada nije bila prva na nacionalnim izborima.

U gotovo svim ispitivanjima javnog mnijenja, stranka Herberta Kickla vodi s oko 28 posto podrške ispred vladajuće konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP), koja može računati s podrškom od 24 do 26 posto glasova. To je narodnjacima velik gubitak u usporedbi s posljednjim izborima 2019. kada ih je biralo 37 posto birača. Socijaldemokratima (SPÖ) podrške iznosi dvadesetak posto, a za četvrto mjesto bore se liberali i zeleni, koji su na oko devet posto glasova.

Prelazak izbornog praga od četiri posto mogao poći za rukom Komunističkoj stranci Austrije (KPÖ) i lijevo-liberalnoj stranci Bier. Socijalna pomoć u budućnosti samo za domaće, nema političkog azila u Austriji, Austrija je okružena sigurnim zemljama. Tko zaustavi seobu naroda taj će zaustaviti i uvoz islamizma”. Ovako je glavni kandidat FPÖ-a Herbert Kickl ukratko predstavio svoj predizborni program. Austrijski slobodnjaci njime se zalažu za “tvrđavu Austriju” i zatvaranje granica po uzoru na Mađarsku Viktora Orbana.(hrt)