Aktualno OG sada Ogulin

Zahvala svim sudionicima u obrani Grada Ogulina od poplave

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ogulina Daniel Vukelja uputio je zahvalu svim osobama i službama koje su se nesebično angažirale u zaštiti našeg grada i naših građana tijekom nedavne poplave koja nas je pogodila. Zahvalu načelnika Vukelje prenosimo u cijelosti:

Poštovane sugrađanke i sugrađani,
u ime Stožera civilne zaštite Grada Ogulina i u svoje osobno ime, želim izraziti iskrenu zahvalnost svim osobama i službama koje su se nesebično angažirale u zaštiti našeg grada i naših građana tijekom nedavne poplave koja nas je pogodila. Gradonačelnik će u nedjelju u emisiji Oči u oči na Radio Ogulinu imati priliku osobno uputiti svoju zahvalu.
Posebnu zahvalu upućujem vatrogascima i pripadnicima HGSS stanice Ogulin koji su podnijeli najveći teret, policiji, posebno patroli koja je dežurala cijelu noć te dojavljivala informacije o stanju na terenu i prometnicama koje je potrebno zatvoriti, Crvenom križu koji je sve opskrbljivao toplim napitcima i vodom, lovcima koji su pomagali u punjenju vreća a i na terenu pri njihovom slaganju, te svim volonterima koji su neumorno radili kako bi zaštitili naše domove i zajednicu.
Zahvaljujem Hrvatskim vodama i njihovom izvođaču, tvrtki Aquaterm, koji su, kao i proteklih godina u ovakvim situacijama, vadili naplavine koje su plutale iznad Đulinog ponora kako bi spriječili da one, tijekom povlačenja vode, završe u ponoru, smanje mu protočnost i time prilikom iduće poplave uzrokuju još veće štete.
Veliko hvala gradskim tvrtkama Stambeno komunalno gospodarstvo i Vodovod i kanalizacija na pomoći pri pripremi i distribuciji vreća te na sanaciji šteta nakon poplave.
Posebna zahvala obrtu Šaban, čiji su zaposlenici dežurali dan i noć, razvozeći vreće, postavljajući znakove zabrane kretanja na prometnicama te sanirajući štete i uklanjajući materijal s prometnica dan nakon poplave. Hvala obrtu Biondić koji je također razvažao vreće s pijeskom po terenu.
Hvala hitnoj medicinskoj službi na intervenciji.
Zahvaljujem novinarima lokalnih medija, Radio Ogulina i OGportala, koji su pravovremeno i točno izvještavali građane o stanju na terenu. Još jednom se pokazala važnost lokalnih medija u ovakvim situacijama, jer oni tada postaju primarni izvor informacija za lokalnu zajednicu.
Zahvaljujem Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije na potpori i informacijama, kao i premijeru Plenkoviću, ministru Medvedu, županici Furdek Hajdin i svima ostalima koji su u teškoj situaciji, s državnog i županijskog vrha, došli u Ogulin pružiti podršku našim građanima i Gradu.
Veliko hvala i gradskim zaposlenicima koji su, izvan radnog vremena, tijekom vikenda, bez obzira bilo danju ili noću, pomagali u zaštiti građana i sanaciji šteta.
Nažalost, prilikom davanja prethodne procjene o mogućnosti poplave, temeljem tada dostupnih hidroloških podataka, izdao sam priopćenje da ne očekujemo poplavu. Očito je prognoza bila pogrešna, ali moramo biti svjesni da ni stručnjaci, specijalizirani za meteorologiju i hidrologiju, nisu nepogrešivi u svojim predviđanjima. Prognoze ovise o brojnim varijablama i nepoznanicama koje mogu utjecati na tako složene procese poput kretanja vodenih masa na velikim teritorijima.
Još jednom, hvala svima na uloženom trudu i solidarnosti. Pokazali smo kako se, bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu i drugu opredijeljenost, okupljamo u teškim trenucima kako bi zajedno u slozi svladali izazove.
Priloženi su kratki videozapisi kao podsjetnik na trud svih sudionika te na razmjere nepogode koja je pogodila naš grad.
S poštovanjem,
Daniel Vukelja
Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Ogulina