Aktualno OG sada Ogulin

Poziv poljoprivrednicima – uvođenje javnih sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Karlovačke županije

Karlovačka županija je, putem svoje internetske stranice, uputila poziv poljoprivrednicama na iskaz interesa za uvođenje javnih sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Karlovačke županije. U pozivu su, između ostalog, naveli da u Hrvatskoj postoji izražena potreba za primjenom navodnjavanja u poljoprivredi, ne samo zato da bi se ostvario osnovni učinak te mjere, već i zato da se promijeni struktura proizvodnje i ostvare bolji ekonomski učinci.

Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj (NAPNAV) izrađen je 2005. godine s osnovnom zadaćom da definira stratešku ulogu i važnost primjene navodnjavanja u podizanju razine uspješnosti poljoprivrede i drugih povezanih sektora u Hrvatskoj. 2021. godine izrađena je Novelacija dokumenta NAPNAV.

 

Temeljem NAPNAVA-a većina županija izradila je svoje Planove navodnjavanja. Plan navodnjavanja Karlovačke županije (2009. godina) predstavlja podlogu za planiranje operativnih projekata i programa s ciljem unapređenja postojeće poljoprivredne proizvodnje i održivog korištenja prirodnih resursa.

“Planom su utvrđena prioritetna područja za gradnju javnih sustava navodnjavanja, a uzimajući u obzir posljednje podatke o poljoprivrednoj proizvodnji odnosno površinama korištenog poljoprivrednog zemljišta utvrđeni su potencijalni obuhvati zahvata budućih sustava navodnjavanja na tim područjima, uz mogućnost korekcije istih ovisno o iskazu interesa poljoprivrednika za uvođenje sustava navodnjavanja.

 

Daljnje aktivnosti na pokretanju projekata, a u prvoj fazi izradi projektne dokumentacije ovise o jasno iskazanom interesu krajnjih korisnika – poljoprivrednika.” – navodi se na web stranici Karlovačke županije.

U pozivu Karlovačke županije su navedena i područja, odnosno katastarske općine u kojoj se nalaze poljoprivredne površine koje poljoprivrednici koriste. Na internetskoj stranici Karlovačke županije (www.kazup.hr) možete pronaći sve i ostale informacije, kao i poveznicu na samu anketu koju zainteresirani poljoprivrednici mogu ispuniti, a ispunjenu i ovjerenu anketu dostavite u Karlovačku županiju – Upravni odjel za gospodarstvo, Karlovac, A. Vraniczanya 4, ili na adresu elektroničke pošte [email protected] najkasnije do 22. listopada 2024. godine.

Za dodatne informacije možete se obratiti Upravnom odjelu za gospodarstvo Karlovačke županije, pozivom na brojeve telefona 047 666 264, 047 666 120, 047 666 151 ili postavljanjem upita na adresu elektroničke pošte [email protected].