Aktualno OG sada Ogulin

“Aktualni sat” od skoro 120 minuta

Današnja, 20. sjednica ogulinskog Gradskog vijeća, počela je uobičajeno, Aktualnim satom. Otvorila ga je Anđelka Salopek (HDZ) upitavši gradonačelnika zašto obmanjuje javnost i kada je zadnji put kontaktirao Hrvatske vode vezano uz realizaciju projekta gradnje retencije, a njegovog zamjenika kada je i je li održana sjednica Stožera civilne zaštite prilikom  posljednje poplave.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović odgovorio je da nikada nije obmanjivao javnost, jer je činjenica da se stanje s poplavom mijenjalo iz minute u minutu, pa tako i broj poplavljenih kuća, a sredstva za retenciju su iz državnog proračuna smanjena samo 6 dana kasnije i to nije laž, nego činjenica. Retencija je trebala biti dovršena do 31.12.2023. , no nije se došlo ni do pola posla, a Hrvatske vode su zato izgubile pravo na korištenje sredstava.

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja je, pak, rekao da su članovi Stožera komunicirali uživo putem viber grupe, što se pokazalo puno efikasnije. HDZ je uspio djelomično stvoriti nered i paniku, koja je kod pojedinaca prelazila i u histeriju, pa je dio vreća ostao i neiskorišten. “Dok je HDZ vladao gradom vreće se nikad nisu dijelile”-poručio je Vukelja i zaključio da je glavni razlog ove zadnje poplave retencija, koja još nije izgrađena.

“Hrvatske vode su te koje na terenu koordiniraju aktivnosti oko poplava, a mi smo dali sve od sebe”- podsjetio je Mladen Žilić, zapovjednik JVP.

Marin Puškarić (DP) kazao je također da neki nisu dobili potrepštine za vrijeme poplave, kao ni vreće,  a govorio je i o nerazvrstanim, makadamskim  cestama u Ogulinskom Zagorju, te Stepinčevoj ulici.

Ljiljana Gračanin (SDP) ukazala je na problem pitke vode,  upitavši čeka li i nas i taj problem kad nas preuzme karlovački VIK. Gradonačelnik Domitrović rekao je da se očito radi o nesposobnosti odgovornih da riješe taj problem i ne raduje ga preuzimanje od strane Karlovca.

Zlatko Mrvoš (SDP) ponovo je otvorio pitanje mosta u Lomostu.

“Most je završen, pušten u promet i u funkciji je, a HDZ obmanjuje javnost kad navodi da most nije plaćen”-rekao je gradonačelnik Domitrović.

Jurica Pribanić (SDP) zanimao se za proširenje Poduzetničke zone, a gradonačelnik je poručio kako s premijerom još nije popio obećanu kavu i razgovarao s njim o toj temi. U dva navrata dobio je odgovore da Ministarstvo prostornog uređenja  nije nadležno za to, već Ministarstvo poljoprivrede. I dalje će inzistirati na tome da grad plati realnu cijenu.

Milan Sabljak (HDZ) osvrnuo se na radove u ulici A. Šenoe i I. G. Kovačića, koji su zaustavljeni, pa je pitao kad će biti gotovi i koliko su veći troškovi. Prema riječima gradonačelnika Domitrovića, procijenjena vrijednost radova je 420 tisuća eura, a ugovor će biti potpisan nakon donošenja rebalansa proračuna. Završetak očekuje tijekom 2026. godine.

Ljiljana Šušnjar (SDP) otvorila je temu pitke vode u Dubravama i Popovom selu i gradnju vodovodne mreže, koja bi trebala, kako je rečeno u odgovoru, početi nakon što se utvrdi je li jedna žalba  izvođača radova osnovana. Odluka DKOM-a treba biti donesena do 4. studenog. Novci su osigurani, a rok dovršetka radova je 31.12. 2025.

Ivica Porubić (HDZ) upitao je kad će se asfaltirati jedan odvojak u Žegaru i kako su zadovoljni sa asfaltnim slojem u novouređenoj Frankopanskoj ulici.

Gradonačelnik Domitrović kaže da postoje prioriteti, te smatra da su radovi u Frankopanskoj obavljeni kvalitetno.

“Aktualni sat” zaključio je Neven Ivošević (SDSS) osvrnuvši se na infrastrukturne probleme ruralnih krajeva, u mjesnim odborima Ponikve, Jasenak, Dubrave i Drežnica, te projekt gradnje retenciju u Brestovcu i zatvaranje ceste prema Hreljinu. Radovi su se produžili i više mjeseci,  još nisu završeni, a cesta u Ogulinskom Hreljinu, zbog izmještanja vodovoda, još uvijek nije sanirana. Iscrpno su o tome govorili gradonačelnik Domitrović i direktor Vodovoda Bojan Prebežić, a odgovornima će se, na zahtjev vijećnika,  uputiti upit i bit će mu dostavljen.