Aktualno Županija

Demografska apokalipsa: U 117 hrvatskih škola nije upisan niti jedan učenik, među njima i četiri u Karlovačkoj županiji

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja u odgovoru na istraživanje koje je proveo Index, u školskoj godini koja je pred nama u čak 117 hrvatskih škola nije upisan niti jedan jedini novi učenik ili učenica! Riječ je o 113 područnih škola, a još strašnije zvuči podatak da novih učenika nema ni u četiri matične osnovne škole. Pritom, šest je škola prestalo s radom, jer su ostale bez ijednog učenika.

Najdramatičnija situacija je u Brodsko-Posavskoj u kojoj je bez novih učenika 13 te u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojoj u novu školsku godinu bez nove djece ulazi 12 škola. Iako je Karlovačka županija po demografskim pokazateljima također u vrlo lošoj situaciji, u ovoj školskoj godini je po ovom čimbeniku među boljima u Hrvatskoj – u našoj županiji bez novih učenika su četiri škole, odnosno u samo tri županije još je manje škola bez prvašića (najmanje, 2, u Primorsko-goranskoj županiji). Gledano, pak, po broju škola, najgora je situacija u Šibensko-kninskoj županiji u kojoj u čak 20% škola neće biti prvašića!

U Karlovačkoj županiji u novoj školskoj godini tako će bez ijednog prvašića biti područne škole Zvečaj (OŠ Vladimira Nazora Duga Resa), Jasenak (OŠ Ivane Brlić Mažuranić Ogulin), Vojnovac (OŠ Josipdol) i Drežnik Grad (OŠ Eugena Kvaternika Rakovica). U našoj županiji inače djeluje 46 područnih škola, što znači da će bez prvašića biti 8,70% škola.

U našoj županiji, srećom, zasad barem sve osnovne škole imaju nove učenike, a zastrašujući je podatak da čak četiri osnovne škole nemaju novih učenika i učenica – to su OŠ ANŽ Frankopan iz Kosinja, OŠ Dr. Franjo Tuđman iz Šarengrada, OŠ Ante Anđelinović iz Sućuraja i OŠ Korog iz istoimenog mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Još je tragičnija situacija u šest hrvatskih škola koje se gase, jer nemaju niti jednog učenika ili učenicu u svim generacijama. Gase se područne škole Taborsko, Brseč, Crljenik, Slovinska Kovačica, Hrkanovci i Kljenovac. Kod nas, srećom, nema takvih slučajeva, ali nastave li se katastrofalni demografski trendovi, neće biti čudo nađe li se i neka škola iz Karlovačke županije na ovoj tužnoj listi. Primjerice, u PŠ Vojnovac koja je dio OŠ Josipdol, ove će se školske godine nastava održavati za jednog jedinog učenika. (kaportal.hr)