Aktualno OG sada Ogulin

I u Ogulinu zapaljene svijeće u spomen na žrtvu Vukovara

Dan sjećanja na Vukovar obilježen je sinoć i u Ogulinu, a zahvaljujući akciji pod nazivom „I u mom gradu Vukovar svijetli”. Brojni naši sugrađani, predstavnici lokalne vlasti i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata nakon svete mise, koja je služena u župnoj crkvi Sv. Križa, zapalili su u tišini, niz ulicu Bernardina Frankopana te na Trgu hrvatskih rodoljuba, svijeće u spomen na žrtvu grada heroja i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu.

Nositelj ove aktivnosti bila je Udruga Veterana 143. brigade HV-a Ogulin, u suradnji sa svim ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te uz potporu Grada Ogulina.

Podsjećamo, hrvatski Sabor je 1999. godine donio Odluku o proglašenju 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast sudionicima obrane Vukovara – grada simbola Hrvatske slobode.

Danas će se Vukovarom kretati Kolona sjećanja, a njezino odredište je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Tamo će najviša državna i ostala brojna izaslanstva, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odati počast poginulima u obrani Vukovara. Vjerujemo da će, kao i svake godine, u Koloni sjećanja biti i brojni Ogulinci.

Valja se sjetiti i Škabrnje, koja je također napadnuta na današnji dan.  Posljedica su  ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, odnosno, svako domaćinstvo u Škabrnji je nakon tog napada bilo zavijeno u crno.

Dodajmo ovome kako će slijedeće godine, temeljem odluke Vlade RH, 18. studeni biti neradni dan. Bit će to Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.