Aktualno OG sada Ogulin

Kako će biti nadoknađena nastava u školama?

Iza nas je najdugotraniji štrajk u povijesti hrvatskog školstva, a sasvim logično pitanje je kako i na koji način će biti nadoknađeni dani tijekom kojih nije održavana nastava.
Kako doznajemo, svaka osnovna i srednja škola u Karlovačkoj županiji, pa tako i u Ogulinu, donijet će autonomno plan o nadoknadi nastave, ovisno o broju dana provedenih u štrajku. Svaka škola u koordinaciji s Vijećem učenika, Vijećem roditelja i Nastavničkim vijećem treba donijeti plan na Školskom odboru te ga uputiti osnivačima i resornom ministarstvu.

Karlovačka županija je cjelokupni proces koordinirala sa školama, pa je tako prošlog tjedna na razini županije održan aktiv ravnatelja škola i učeničkih domova. Iznjedrena je zajednička preporuka vezana uz nadoknadu nastave, a pročelnica županijskog odjela za školstvo Marija Medić vjeruje kako će se većina škola u županiji nje i držati.

Sukladno preporuci, radio bi se samo ponedjeljak, 23. prosinca, i to bi bila prva nadoknada. Načelno bi se od odmora koji dolazi malo kasnije u veljači, odustalo. Dakle, od 24. do 28. veljače bi za većinu škola bila nadoknada kroz drugi dio zimskog odmora. Što se tiče proljetnog odmora, koji počinje 9. travnja, preporuka je da taj dan bude radni, dok bi ostatak učenici bili na odmoru vezano uz Uskrsne blagdane.
Uz takav plan i određene radne subote, prije svega za maturante, uspjeli bi negdje krajem svibnja, točnije 29., završiti nastavnu godinu za maturante. Oko 25. lipnja bi pak uspjeli završiti nastavnu godinu za ostale učenike, doznaje se od županijske pročelnice za školstvo Marije Medić.

Odluka o nadoknadi nastave je u žurnom postupku, a Upravni odjel za školstvo Karlovačke županije mora, do 16. prosinca, Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputiti prikupljene prijedloge svih škola s područja Karlovačke županije.