Aktualno OG sada Ogulin

Obilježen Dan borbe protiv plastičnih vrećica

Radi se o projektu financiranom iz EU fondova.

U sklopu projekta “Recikliraj za bolje sutra”, kojeg zajedničkim snagama provode Grad Ogulin i Općina Plaški, u gradskom parku danas je obilježen “Dan borbe protiv plastičnih vrećica”. Dan je to koji se inače 19. prosinca tradicionalno obilježava diljem svijeta.

Ovom prilikom organizatori su sugrađanima dijelili platnene vrećice, umjesto plastičnih, a usput su ih informirali i o ciljevima te aktivnostima projekta “Recikliraj za bolje sutra”. Ogulincima su skrenuli pažnju na činjenicu da plastične vrećice u izuzetno velikoj mjeri doprinose onečišćenju okoliša. Naime, milijuni plastičnih vrećica za kupovinu koje bacimo zapravo završe u okolini, a razgrađuju se preko 100 godina, prilikom čega polako ispuštaju otrovne kemikalije koje dospijevaju u tlo, jezera, rijeke i oceane. Na kopnu su plastične vrećice jedno od najčešćih vrsta smeća u naseljenim područjima, a ono najgore što proizlazi iz toga je da plastične vrećice mogu začepiti odvodne sustave i tako izazvati poplave.

Izvoditelji projekta “Recikliraj za bolje sutra” ovom su prilikom uputili apel građanima da svojim ponašanjem i uporabom platnenih vrećica i sami doprinesu smanjenju zagađenja našeg okoliša.
Ovu akciju podržali su i članovi Ekološkog društva Ogulin, predsjednica Veronika Vučić i njezin zamjenik Leo Turkalj.

Inače, Dan borbe protiv plastičnih vrećica obilježen je jučer i u Plaškom, također u sklopu ovog projekta.

Podsjećamo, radi se o projektu financiranom iz EU fondova, čiji je cilj izgradnja svijesti građana Ogulina i Plaškog o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, kućno kompostiranje i ponovna uporaba predmeta, a s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 498.040,00 kuna, a od tog iznosa 423.334,00 kuna je bespovratno.