Aktualno OG sada Ogulin

Ogulin među 10 vodećih gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima za kulturu

Na popisu 10 perjanica Hrvatske nalazi se i naš Ogulin.

Portal gradonačelnik.hr piše ovih dana o 10 hrvatskih gradova koji se mogu podičiti najvišim izdvajanjima za kulturu. Naime, Hvar nastavlja nositi titulu grada koji najviše iz svog proračuna izdvaja za kulturu. Istodobno je vodeći i po izdvojenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika. Pokazuje to konsolidirano izvješće FINA-e za 2018. godinu. Prema udjelu izdvojenog novca iz proračuna za kulturu, slijede Dubrovnik, Zlatar, Sinj, Đakovo, Rijeka, Donja Stubica, Šibenik, Otočac i Ogulin.

Među vodećih deset u jednakom su se omjeru uvrstili i gradovi s mora i oni s kontinenta. Gleda li se pak odnos izdvojenog novca za kulturu u odnosu na broj stanovnika, među prvih deset, devet ih je uz more, a predvodnici su opet gradovi Hvar i Dubrovnik. Slijede Opatija, Stari Grad, Rijeka, Mali Lošinj, Gospić, Šibenik, Cres i Supetar. Osim Rijeke, svi gradovi su u kategoriji malih i srednjih.

Ogulin je deseti u zemlji po udjelu iz proračuna namijenjenom kulturi, sa 12,34 posto. Ukupno planirana sredstva za provođenje Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2018. godinu osigurana su u iznosu od 8.145.140,00 kuna, a ukupno realizirana sredstva za navedeni Program iznose 7.015.497,58 kuna, što čini 86,13% planiranih sredstava.

Dodajmo ovome, kako Grad Ogulin iz gradskog proračuna tijekom ove godine za kulturu planira izdvojiti oko 10,2 milijuna kuna, što je za gotovo 2 milijuna više no 2018. godine.
Podsjećamo, proračun Grada Ogulina za 2020. godinu usvojen je na 7. sjednici Gradskog vijeća, a ona je održana 29.studenog prošle godine. (gradonačelnik.hr; ogportal.com)