Aktualno OG sada Ogulin

Na snagu stupio izmijenjeni Zakon o boravišnoj pristojbi

Od ove godine i kod nas se uvodi pred, post i glavna sezona.

Tijekom proteklih godina brojni Ogulinci su prepoznali turističke potencijale našeg grada, pa su se odlučili okušati u poslovnom pothvatu iznajmljivanja kuća za odmor, apartmana i ostalih oblika smještaja za turiste kojih je, sudeći prema podacima iz Turističke zajednice Grada Ogulina, svake godine sve više.

U Ogulinu je tako krajem 2019. godine bilo registrirano 696 stalnih postelja, pa vjerujemo kako će slijedeća informacija biti korisna svim pružateljima ove vrste usluga. Naime, s 1. siječnjem ove godine promjenio se Zakon o boravišnoj pristojbi. U skladu s izmjenama, boravišna se pristojba od 1. siječnja službeno naziva turistička pristojba. Između ostalog, došlo do je izmjena u načinu obračuna i naplate turističke pristojbe, odnosno donedavne boravišne pristojbe. Podsjećamo, obračun i naplata ove pristojbe vrši se po osobi po ostvarenom noćenju.

Promjena i noviteta ima još. Naime, ranijih godina turistička sezona je na našem području službeno trajala tijekom cijele godine, od 1. siječnja do 31. prosinca. Od ove godine i kod nas se uvodi pred, post i glavna sezona. Glavna turistička sezona počinje 1. travnja i traje do 30. rujna. Pred sezona traje od 1. siječnja do 31. ožujka, dok post sezona počinje 1. listopada i završava 31. prosinca. Samim time mijenja se i iznos kojeg iznajmljivači moraju uplatiti po osnovi turističke pristojbe. Tako će, na primjer, tijekom glavne sezone turistička pristojba po noćenju po osobi u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost iznositi 10 kuna, dok će tijekom ostalih mjeseci iznositi 7 kuna. Promjene koje su nastupile odnose se i na sve ostale vrste i kategorije smještaja.

Aleksandra Kolić Puškarić je uputila poziv svim iznajmljivačima smještaja s područja grada Ogulina da, ukoliko imaju nekih pitanja ili nejasnoća vezanih uz promjene koje su nastupile s izmjenom ovog zakona, dođu u ured Turističke zajednice, gdje će iz prve ruke dobiti sve potrebne informacije.