Aktualno OG sada Ogulin

Danas zasjedao i ogulinski Stožer civilne zaštite, u Ogulinu nema oboljelih!

Danas je održana  sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite i to u proširenom sastavu, a njome je predsjedavao gradonačelnik Dalibor Domitrović. Sjednici stožera nazočili su i predstavnici susjednih nam općina Plaški, Josipdol, Saborsko i Tounj, ravnatelji pojedinih gradskih tvrki, predstavnici žurnih službi, ravnatelji ogulinskih zdravstevnih, te odgojno obrazovnih ustanova.

Glavna tema bio je naravno koronavirus, a tijekom sjednice raspravljalo se o svim mjerama koje se poduzimaju i koje će biti poduzete kako bi se spriječilo širenje ovog virusa i na našem području. Na samom početku istaknuto je da stanje u Ogulinu, kao niti u ostaku Hrvatske nije alarmantno, te da nema potrebe za stvaranjem bespotrebne panike. U smislu provođenja mjera, trenutno smo u fazi prevencije pa je nužno poštivati sve naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Apelira se na savjest građana te ih se poziva da se pridržavaju svih uputa koje stižu iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Odlična je vijest da za sada nema niti jednog oboljelog u Ogulinu, u ogulinskoj bolnici nitko nije u izolaciji, a oboljelih nema niti na području cijele Karlovačke županije. Bolnice su spremne za prihvat potencijalno zaraženih osoba, kao i medicinsko osoblje, a u ogulinskoj bolnici spremna su i 3 respiratora. Spreman je i jedan cijeli odjel za prihvat oboljelih. Posjete bolnicama su zabranjene, a ukoliko smatrate da imate simptome koronavirusa obratiti se možete telefonskim putem svom odabranom liječniku opće medicine.

Zdravstveni djelatnici ulažu krajnje napore kako bi sve funkcioniralo besprijekorno, iako ih u određenim područjima manjka. Tako na razini županije imamo trenutno 3 epidemiologa koji rade 24 sata na dan i stoje svima na raspolaganju. U Karlovačkoj županiji imamo tek 4 sanitarna inspektora, od kojih je dvoje trenutno na bolovanju, ali unatoč tome ovi djelatnici ulažu sve moguće napore kako bi sve funkcioniralo u skladu sa zacrtanim ciljevima i mjerama prevencije.

Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac je zatražila sve liječnike opće prakse da kontaktiraju svoje pacijente, za koje znaju da su boravili u Italiji, da se jave epidemiologu.

Nažalost, i dalje hara sezonska gripa, a svi građani koji posumnjaju da imaju koronavirus mogu telefonom kontaktirati dežurnog epidemiologa na broj 098/247-630.

Rečeno je kako u ogulinskim ljekarnama ponestaje sredstava za dezinfekciju, ali i ovaj problem će se nastojati što brže riješiti.

Sastanku Stožera nazočila je i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Jelica Magdić, koja je prisutne izvijestila o pripremljenim mogućim scenarijima koji se sastoje od više faza. Pohvalila je rad Nacionalnog stožera civilne zaštite te resornog ministra Beroša, istakavši kako možemo biti zadovoljni do sada odrađenim poslom na prevenciji širenja koronavirusa.

Nazočni su se kroz raspravu dotakli i rada ugostiteljskih objekata na našem području, a donesen je zaključak da svaki vlasnik mora odlučiti da li će nastaviti s organizacijom većih događanja, a na građanima je da odluče žele li odlaziti u kafiće.

Istaknuta je važnost i uloga medija u cijeloj ovoj priči, pa tako i naših lokalnih koji će pravovremeno izvješćivati svoje slušatelje i čitatelje o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus.

Slijedeća sjednica Stožera civilne zaštite Grada Ogulina bit će održana ukoliko se za to ukaže potreba.