Aktualno OG sada Ogulin

Epidemiološka situacija u Ogulinu je dobra

Danas je održana redovita online sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina, i ovaj put u proširenom sastavu. Epidemiološka situacija na području našeg grada i okolice i dalje je dobra.
Trenutno smo u 2. fazi relaksacije epidemioloških mera, pa su tako i u našem gradu otvoreni brojni frizerski, te kozmetički obrti i saloni za masažu. Provode li njihovi vlasnici sve epidemiološke naputke i mjere Zavoda za javno zdravstvo nadziru članovi Stožera, koji ih obilaze na terenu.

Druga faza popuštanja mjera donijela je promjene vezane uz organizaciju vjenčanja i pogreba koji su sada dopušteni u krugu obitelji, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Važno je naglasiti da nigdje nije propisan maksimalan broj sudionika ovakvih događanja. Otvorena su i dječja igrališta te vanjski sportski tereni za rekreativce, ali i dalje je na snazi mjera zabrane okupljanja na javnim površinama koja se odnosi na najviše 5 osoba.
Načelnica ogulinskog Stožera Ivana Salopek Šumonja je naglasila da se te dvije odluke nalaze u međusobnoj koliziji, a još se čekaju detaljne upute i mjere Stožera civilne zaštite RH i Zavoda za javno zdravstvo. Ukoliko na igralištima budu uočene veće skupine djece ili sugrađana od strane nadležnih će biti zamoljeni da ih napuste.

Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac je naglasila da od 4. svibnja ponovno rade sve ordinacije u svom punom opsegu, a pacijenti se prethodno moraju naručiti kod izabranih liječnika opće i dentalne medicine. Na taj način izbjegava se stvaranje gužvi u čekaonicama kao i poštivanje svih epidemioloških mjera

Djelatnici PP Ogulin i dalje bez poteškoće obavljaju sve svoje zadaće, dok su se djelatnici JVP Ogulin, tijekom proteklog tjedna, vratili svom uobičajenom režimu rada u 4 smjene.

Djelatnici i volonteri ogulinskog Crvenog križa i dalje obilaze teren, posjećuju staračka i samačka domaćinstva kojima dostavljaju hranu i lijekove, ali i dalje bez direktnog kontakta sa korisnicima. Prema riječima ravnateljice Valentine Bartolović, u vrijeme epidemije dobili su čitav niz novih korisnika. Za petak je najavila još jednu akciju dobrvoljnog davanja krvi, jer u cijeloj zemlji vlada nestašica krvi. Akcija će se održati u prostorijama njihovog društva, uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera, a provodit će se u vremenu od 12 do 19 sati.

U ogulinskom SKG-u i Vodovodu i kanalizaciji poslovanje se odvija bez poteškoća. Direktor Vodovoda i kanalizacije Bojan Prebežić je istakao da su njihovi djelatnici započeli sa spajanjem mještana Kukače i Kamenice na vodoopskrbni sustav, a trenutno su zaprimili 60 takvih zahtjeva.

Što se tiče okolnih općina, stanje u Saborskom i Plaškom je također dobro.

Na samom kraju sjednice gradonačelnik Dalibor Domitrović je istakao zadovoljstvo povoljnim epidemiološkim stanjem u Hrvatskoj i našem gradu, te izrazio nadu da ćemo se u što skorije vrijeme vratiti u uobičajene životne tokove.