Aktualno OG sada Ogulin

Ivana Salopek Šumonja: “Hvala vam na požrtvovnosti!”

Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina, a nakon dužeg vremena bila je fizičkog karaktera.
Sjednicu je otvorio gradonačelnik Dalibor Domitrović zaključkom da imamo povoljnu epidemiološku sliku koja za vrijeme koronakrize nije ni bila pretjerano narušena. Potom su redom svi članovi ogulinskog Stožera dali kratak osvrt na cijelu situaciju tijekom protekla 2 mjeseca.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko izvjestio je Stožer da se trenutno u bolnici nalazi 1 suspektan pacijent, što je uobičajeno jer svakodnevno se javljaju pacijenti sa nejasnim febrilnim stanjima. Pacijent je testiran na koronavirus, nalaz se očekuje, a pozitivih pacijenata trenutno u bolnici nema. Redovno se provode operativni zahvati, a svi pacijenti se prije operacija testiraju na ovaj virus. U bolnici će i dalje s radom nastaviti infektološka ambulanta, dok će se sve ostale prostorije unutar bolnice vratiti u prvobitno stanje, prije izbijanja epidemije.

Ravnateljica Doma zdravlja Ogulin Zlata Kurelac izvjestila je članove da je rad ove ustanove uglavnom vraćen u prvobitno stanje. U tijeku je riješavanje zaostalih pregleda pacijenata, a za pojavu eventualnog novog vala smatra da smo sada svi korak, ako ne i dva ispred.

Valentina Bartolović iz Crvenog križa Ogulin napomenula je da je njihov rad još uvijek pod pojačanim epidemiološkim mjerama, s obzirom da brinu o više od 200 korisnika starije životne dobi. Očekuju pošiljku prehrambenih artikala koja će biti podijeljena onima koji su za vrijeme COVID krize ostali bez posla, a istu će realizirati sukladno podatcima HZZ-a.
“Volonteri Crvenog križa su odradili izuzetan posao i njima upućujem veliku zahvalu.” – istakla je zaključno ravnateljica Bartolović.

Operativne snage JVP Ogulin i ogulinske stanice HGSS-a bile su ispomoć policijskim snagama u nadzoru provedbe i poštivanja mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite.
Tijekom obavljanja tih zadaća nije, prema njihovim riječima, zabilježen niti jedan veći incident.

Direktorica SKG-a Sanja Tomić izvjestila je nazočne da je rad ove gradske tvrtke vraćen u prvobitno stanje, a ogulinska tržnica prodisala je punim plućima uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Pogrebima i dalje može nazočiti najviše 40 osoba, a na smrtovnicama se i dalje ne smije isticati mjesto i vrijeme održavanja pogreba.

Direktor ogulinskog Vodovoda i kanalizacije Bojan Prebežić izvjestio je da nije bilo nikakvih problema u radu ove tvrtke za vrijeme epidemije, a trenutno je u tijeku izvođenje radova na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina. Okončanje radova očekuje se i prije najavljenih rokova, dakle prije kraja lipnja.

Načelnici Stožera civilne zaštite susjednih nam općina Plaški, Tounj i Saborsko izrazili su zadovoljstvo učinjenim te pohvalili rad ogulinskog Stožera čiji su rezultati više no dobri.

Dubravko Dragičević, u ime Radio Ogulina i medija, pohvalio je rad svih članova Stožera jer je zahvaljujući njima izbjegnuto širenje panike među građanima, a važnost lokalnih medija u ovoj izvanrednoj situaciji došla je do izražaja više no ikada.

Saslušavši izvješća nazočnih članova, gradonačelnik Dalibor Domitrović je poručio: “Odradili smo odličan posao, nema opuštanja i spremni smo za nove izazove!”

Načelnica Stožera Ivana Salopek Šumonja se zahvalila članovima Stožera na njihovoj požrtvovnosti i raspoloživosti u svako doba dana i noći. Posebno je pohvalila naše sugrađane, koji su slušajući upute Stožera, doprinjeli izrazito povoljnoj epidemiološkoj slici grada i okolice.