Aktualno OG sada Ogulin

HGSS-ovci će danas blagdan Sv. Bernarda obilježiti u Zagrebu – odluka iznenadila Ogulince!

Posljednjih godina na blagdan Svetog Bernarda, koji se slavi 15. lipnja, Ogulin je bio mjesto okupljanja pripadnika HGSS-a iz cijele Hrvatske. Sveti Bernard zaštitnik je planinara, gorskih spašavatelja, ali i zaštitnik svih onih koji dospiju u gorje. Neke tehnike gorskog spašavanja zovu se upravo njegovim imenom. Svečanost je uvijek započinjala svetom misom u crkvi Sv. Križa u Ogulinu, nakon čega bi bila upriličena video projekcija o radu i djelovanju Hrvatske gorske službe spašavanja. Iako, su se članovi naše Stanice tijekom proteklih tjedana već počeli pripremati za organizaciju proslave u našem gradu, ove godine blagdan svog nebeskog zaštitnika HGSS-ovci će obilježiti u Zagrebu.

Odluka čelnih ljudi HGSS-a je iznenadila Ogulince, a od pročelnika ogulinske Stanice HGSS-a Mladena Porubića  doznali smo kako će izgledati ovogodišnja proslava u Zagrebu, koja se održava od 18 sati:

“Nažalost, zbog koronavirusa i ostalih stvari u zemlji i svijetu, Izvršni odbor HGSS-a donio je oduku da se proslav Sv. Bernarda ove godine održi u Zagrebu, na Sljemenu. Tamo će se služiti misa, a nakon toga je zajednička večera. Razočarani smo što se to neće održati u Ogulinu, ali nam je obećano da će se već od iduće godine ponovo slaviti u našem gradu”.

Kako doznajemo, i ove godine na centralnoj svečanosti bit će upriličena video projekcija rada i postignuća gorskih spašavatelja. Mladen Porubić kaže:

“Osamdeset posto materijala je iz naše stanice, zahvaljujući marljivim članovima koji su angažirani u svim granama spašavanja, od spiljarskog i stijenskog, do spašavanja na divljim vodama i helikopterom”.

Inače, HGSS ove godine slavi 70. obljetnicu svog djelovanja, dok naša ogulinska Stanica slavi 56. obljetnicu. Svim HGSS-ovcima ovim putem upućujemo čestitke i želimo ih puno sreće i uspjeha u njihovom daljnjem radu, što više vježbi, te što manje akcija spašavanja.