Aktualno OG sada Ogulin

Požar na Sodolu je ugašen, a uskoro bi trebala započeti potpuna sanacija ovog odlagališta

Problem na odlagalištu otpada Sodol u proteklim danima bio učestaliji no obično…

Tijekom proteklih nekoliko dana, u nekoliko navrata, djelatnici JVP Ogulin te članovi DVD-a s ogulinskog područja gasili su požare na ogulinskom odlagalištu otpada Sodol. Ta informacija je potvrđena i u izvješćima Županijskog vatrogasnog operativnog centra Karlovac.

S obzirom da je ovaj problem na odlagalištu otpada Sodol u proteklim danima bio učestaliji no obično, zanimalo nas je kakvo je trenutno stanje na Sodolu. Informacije smo potražili od gradonačelnika Dalibora Domitrovića, koji je ujedno i predsjednik Skupštine ogulinskog SKG-a, u čijoj domeni se i nalazi ovo odlagalište. Prema njegovim riječima, požar je jučer lokaliziran. Kako bi se stanje u potpunosti normaliziralo, danas se na odlagalištu još vrše preventivna preslagivanja otpada.

S obzirom da su tijekom proteklih dana bili nešto brojniji požari na Sodolu, zanimalo nas je i što je njihov uzrok te postoji li možda sumnja da su podmetnuti. Ne želeći ništa prejudicirati, gradonačelnik Dalibor Domitrović pojašnjava kako požari na odlagalištima otpada nisu neuobičajena pojava. Česte su pojave samozapaljenja na takvim mjestima, a posebno na odlagalištima koja nisu sanirana poput Sodola. Između ostalog, gradonačelnik nas je izvjestio i da je ovih dana objavljen poziv za javnu nabavu Fonda za zaštitu okoliša za sanaciju odlagališta. Dokumentacija za ogulinski Sodol je pripremljena, u postupku je javnog savjetovanja, a gradonačelnik očekuje da bi uskoro trebala i krenuti potpuna sanacija odlagališta otpada Sodol. Izrazio je nadu da se po njenom dovršetku više ovakve stvari ne bi trebale događati.