Aktualno OG sada Ogulin

129 ogulinskih obrtnika iz “gradskog korona Fonda” povuklo 387.000 kuna

Da je obrtništvo najžilaviji dio gospodarstva pokazalo se i tijekom ove epidemije koronavirusa. Naime, broj obrta u Karlovačkoj županiji veći je nego prije godinu dana, a novi su otvarani i tijekom epidemije.

Lani 30. rujna, u Karlovačkoj županiji bio je registrirano 1.896 obrta. Zadnjeg dana prošle godine 1.930, a 30. rujna 1.948. I Ogulin u godinu dana bilježi rast. Prošlogodišnjeg 30. rujna u našem gradu bilo je 365 obrta, na kraju godine 372 , tri mjeseca kasnije 376, 30. lipnja ove godine 375, a 30. rujna ponovo 376. Gledaju li se obrti po djelatnostima na području županije, padao je broj onih koji se bave trgovinom te poljodjelstvom i ribarstvom, a stagniralo je ugostiteljstvo i turizam. Ostale djelatnosti su rasle, a radi se o djelatnostima prijevoza stvari i osoba, proizvodnom zanatstvu, frizerima, kozmetičarima te, najviše, uslužnom zanatstvu.

Grad Ogulin, inače, iz gradskog proračuna, kroz Program potpora u malom i srednjem poduzetništvu, izdvaja sredstva kojima svake godine nastoji pomoći i unaprijediti rad obrtnika na našem području. Tako je za ovu godinu iz proračuna za taj Program izdvojeno ukupno 850.000,00 kuna.

U lipnju je, između ostalog, formiran i Fond za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize uzrokovane koronavirusom. Za osnivanje Fonda bilo je namijenjeno 500.000,00 kuna proračunskog novca, a pomoć koju su poduzetnici mogli ostvariti iznosila je 3.000 kuna po poslovnom subjektu. Kako doznajemo, 129 ogulinskih obrtnika je iz tog Fonda povuklo 387.000,00 kuna. Preostala razlika sredstava ponovno je preusmjerena u Program potpora u malom i srednjem poduzetništvu, a do kraja godine, prema nekim najavama, Grad Ogulin će ponovno pokušati pomoći obrtnicima koji su najpogođeniji koronakrizom. Kako i na koji način doznat ćemo na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća, koja će biti održana u petak.