Aktualno OG sada Ogulin

U slučaju progresije epidemije, ogulinska bolnica postaje COVID bolnica

U Karlovcu je danas održana još jedna konferencija za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Uvodno se moglo čuti da su tijekom protekla 24 sata u našoj županiji evidentirana 83 nova slučaja zaraze, a razrada po jedinicama lokalne samouprave će biti naknadno dostavljena, o čemu ćemo vas izvijestiti. Između ostalog, doznali smo da se na COVID odjelu ogulinske bolnice trenutno liječi 18 pacijenata, preminulih osoba nije bilo, a u samoizolaciji se nalaze 32 djelatnika. Što se tiče stanja u ogulinskom Domu zdravlja mjerama samoizolacije obuhvaćana su 3 djelatnika saniteta.

U Općoj bolnici Karlovac se na liječenju nalazi 47 pacijenata, otpušteno je 5 pacijenata, a jedna starija osoba je preminula. 53 djelatnika karlovačke bolnice se nalaze u samoizolaciji, od čega je 36 zdravstvenih i 17 nezdravstvenih.

Karlovačka županija je inače donijela i dvije važne odluke. Prva je da, u suradnji sa domovima zdravlja i županijskim Zavodom za javno zdravstvo, dogovaraju uvođenje antigenskih testova. Za početak će županija i Grad Karlovac nabaviti svaki po 1000 takvih testova, a s ciljem da se rastereti rad mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Antigenska testiranja bi se trebala provoditi u ordinacijama obiteljske medicine u domovima zdravlja, a na temelju preporuke i mišljenja obiteljskog liječnika. Osobe koje imaju simptome, a budu negativne na antigenskom testiranju bit će upućene na PCR testiranje kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje.

Druga važna odluka odnosi se na funkcionalnu integraciju triju bolnica koje se nalaze na području naše županije. Cilj je učinkovita razmjena materijalnih, ljudskih i tehničkih kapaciteta i resursa. Tako bi, u slučaju progresije epidemije, ogulinska bolnica postala COVID bolnica, a u nju bi se smještali pozitivni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom. Teže oboljeli bi se u tom slučaju i dalje smještali u karlovačku bolnicu. Kako je rečeno, ogulinska bolnica raspolaže sa ukupno 120 bolničkih postelja, a na dnevnoj bazi popunjena je sa 50-ak pacijenata. Stoga, po mišljenju županije i Stožera postoje kapaciteti koje se u slučaju nužde mogu prenamijeniti za liječenje COVID pacijenata.

Stanje u školama je i dalje zadovoljavajuće i ne razmišlja se o prelasku na online nastavu. Pozitivno je 20 učenika te 3 zaposlenika srednjih škola. U osnovnim školama je 16 pozitivnih učenika i 12 zaposlenika.
U 4 doma za starije i nemoćne na području županije pozitivno je 38 štićenika, a od početka epidemije preminuo je 31 korisnik tih domova.