Aktualno OG sada Ogulin

Donesena je odluka da se svi COVID negativni pacijenti ogulinske bolnice prebace u karlovačku i dugorešku, s ciljem da se ogulinska rastereti i u potpunosti postane COVID bolnica

U Karlovcu je danas održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Uvodno smo doznali da je u protekla 24 sata evidentiramo 60 novih slučajeva zaraze na području županije, a od početka epidemije od koronavirusa preminule su 92 osobe.

Na Covid odjelu ogulinske bolnice leži 19 pacijenata. Mjerama samoizolacije obuhvaćeno je 60 djelatnika bolnice, od čega je 8 liječnika.

Nakon održanog zajedničkog sastanka ravnatelja bolnica u županiji, donesena je odluka da se svi COVID negativni pacijenti ogulinske bolnice prebace u karlovačku i dugorešku bolnicu, s ciljem da se ogulinska bolnica rastereti i u potpunosti postane COVID bolnica. Rečeno je da je ogulinska bolnica u potpunosti spremna preuzeti tu ulogu. Tijekom dana bit će odrađeno proširenje kapaciteta za prijam pozitivnih pacijenata u ogulinsku bolnicu.

Karlovačka bolnica je dosegla maksimalni kapacitet za prijam pozitivnih pacijenata, a u njoj leži 59 zaraženih pacijenata. U protekla 24 sata tamo primljen je do sada najveći broj pozitivnih pacijenata u jednom danu, njih 11.

Danas je u županiju stiglo 2000 antigenskih testova, za što je novac osigurala Karlovačka županija. Oni će se koristiti u bolnicama, ali od 3. prosinca ta vrsta testiranja provodit će se i u nekoliko gradova u županiji, između ostalog i u Ogulinu. U našem gradu antigenska testiranja obavljat će se radnim danom, u HGSS Stanici Ogulin, u vremenu od 13 do 14 i 30 sati. Dnevno će na ovaj način biti u Ogulinu testirano 30 osoba. Cilj uvođenja ove vrste testova je rasterećenje mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Načelnica županijskog Stožera Vesna Hajsan Dolinar uputila je apel građanima Karlovačke županije: “Pridržavajte se mjera koje je uveo nacionalni Stožer kako bi 21. prosinca imali uvjete za otpuštanje mjera u našoj županiji. Zato je potrebna odgovornost svih stanovnika naše županije. Zaraženi nemojte skrivati kontakte, jer riskiramo da nam se mjere produlje unedogled!”.

Inače, u školama na području županije i dalje se ostaje kod nastave u fizičkom obliku, iako se bilježi rast slučajeva zaraze u srednjim školama. Ukoliko dođe do pogoršanja stanja u nekom od razrednih odjela, u dogovoru s ravnateljima, razmotrit će se uvođenje online nastave za takve odjele.

Tijekom tiskovne doznali smo i da u ustanovama socijalne skrbi na području županije danas imamo 42 aktivna slučaja zaraze.