Aktualno OG sada Ogulin

U ogulinski Stožer stižu dojave o neodgovornom ponašanju građana

Kako je i bilo ranije najavljeno, danas je održana online sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite. Članovi Stožera razgovarali su o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na našem području, koja nije ni malo zavidna jer posljednjih dana po broju novozaraženih osoba prednjačimo u Karlovačkoj županiji. Danas su se brza antigenska testiranja počela provoditi na novoj lokaciji, točnije u DRIVE IN-u ogulinske bolnice. Brza testiranja provode zaposlenici Doma zdravlja od 10 sati, nakon što bolnički djelatnici obave PCR testiranja.

Kao veći problemi na našem području, a koje je istakao načelnik Stožera Daniel Vukelja,  ponovno su neodgovorni i nesavjesni građani. Naime, u gradski Stožer tijekom proteklih dana stizale su dojave kako COVID pozitivne osobe izbjegavaju prijavljivanje svojih kontakata, dok osobe koje imaju simptome negiraju ih i odbijaju pristupiti testiranju.

Načelnik Stožera Daniel Vukelja naveo je i neke od situacija koje se događaju posljednjih dana na našem području.

“Stožer civilne zaštite Ogulina zaprima od građana dojave kako građani ne prijavljuju kontakte u slučaju da im test pokaže pozitivan nalaz na COVID virus. Na primjer, susjed vozi susjeda u bolnicu koji je nakon toga hospitaliziran zbog težih simptoma vezanih uz koronavirus, a vozač koji je bio u istom vozilu nije prijavljen kao kontakt, zatim suprugu ne prijavi kao kontakt, itd.
Idući slučajevi koje građani prijavljuju su da se osobe sa simptomima kreću po gradu, dolaze na posao, negiraju da su bolesni i odbijaju se testirati, iako kašlju, šmrcaju i imaju „staklasti“ pogled, što upućuje na visoku temperaturu. Takvih prijava je bilo i što se tiče osnovnih škola.
Zatim, slučajevi da djelatnik tvrdi kako nije pozitivan, da ima negativan nalaz i želi se vratiti na posao. Na inzistiranje poslodavca da pokaže negativan nalaz pokazalo se da isti nije uopće testiran. Naknadni test pokazao je pozitivan nalaz. Ove informacije dostavljam u najboljoj namjeri, kako bi eventualne buduće mjere nacionalnog i županijskog stožera CZ bile što bolje usklađene sa situacijom na terenu”- rekao je Vukelja.
Stoga je sa današnje sjednice ponovno upućen apel građanima na pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, te odgovorno ponašanje.

Između ostalog, na sastanku je iznesen i prijedlog da se u rad ogulinskog Stožera civilne zaštite uključe i ravnatelji svih ogulinskih škola. Prijedlog je podržan, pa će tako ravnateljima biti upućen poziv za sudjelovanje u radu Stožera i to već za slijedeću sjednicu, koja je najavljena za idući ponedjeljak, ukoliko se za nju ranije ne ukaže potreba.

Što se tiče stanja u ogulinskim gradskim tvrtkama i ustanovama, ono je pod kontrolom, zahvaljujući ranije poduzetim mjerama, pa se tako sve aktivnosti i zadaće redovno obavljaju.