Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinski Stožer: “Ne krećite samoinicijativno put Petrinje, Siska i Gline!”

Ovog jutra, putem videokonferencije, održan je sastanak ogulinskog Stožera civilne zaštite, a glavna tema o kojoj se raspravljalo bila je kako pomoći potresom pogođenim građanima Petrinje, Siska i Gline.

Načelnik Stožera Daniel Vukelja rekao je uvodno da se u naš Stožer od jučer javljaju građani i obrtnici koji su voljni prikupljati pomoć, ili sudjelovati u njenom transportu na navedena područja. Naglasio je i apelirao na građane da samoinicijativno ne prikupljaju pomoć, te da ne kreću na svoju ruku put gradova koji su pogođeni potresom.

Grad Ogulin počeo je i s izradom baze podataka volontera, koji će biti kontaktirani u slučaju potrebe. Vukeljino mišljenje dijeli i gradonačelnik Domitrović, koji je od jučer u stalnom kontaktu sa svojim kolegama gradonačelnicima iz Petrinje, Siska i Gline i koji preko njega apeliraju na građane da doista ne kreću neorganizirano put tih gradova, jer se stvaraju ogromne gužve koje otežavaju rad žurnih službi na terenu. Osim toga, ti razoreni gradovi nemaju niti logističke mogućnosti uskladištiti svu tu pomoć koja od jučer pristiže iz svih krajeva Hrvatske.

Stoga, ogulinski Stožer apelira na sve građane, udruge i institucije u gradu koje planiraju organizirati prikupljanje pomoći, da nikako ne kreću u ta područja samostalno, već da kontaktiraju naš, ili županijski Stožer, radi koordinacije potreba na terenu. Prilika za pružanje pomoći bit će i u narednim danima i tjednima.

Gradonačelnik Domitrović je istakao kako će Grad Ogulin iz gradskog proračuna i financijskim sredstvima pomoći potresom pogođene Petrinju, Sisak i Glinu, i to nakon 1. siječnja kada započne nova proračunska godina. O kojem će se iznosu konkretno raditi bit će poznato kroz par dana.

Pomoć se od jučer organizirano prikuplja i u prostorijama GDCK Ogulin, a prema riječima ravnateljice Valentine Bartolović interes građana je jako velik.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Bojan Prebežić istakao je da je još jučer uslijed potresa došlo do zamućenja izvorišta na području Josipdola, a ovog jutra djelatnici obilaze izvorišta u Turkovićima i Zagorskoj Mrežnici. Izvršit će se i mjerenja kakvoće i kvalitete vode, a po primitku nalaza građani će biti obaviješteni o ispravnosti vode za piće. Za sada je ona ispravna, na ova dva izvora.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko rekao je da ogulinska bolnica nije zabilježila štete uslijed potresa. Još jučer stavili su na raspolaganje kiruršku službu i službu anestezije Ministarstvu zdravstva za prijem pacijenata s potresom pogođenih područja. Sinoć su pacijenti iz Petrinje počeli pristizati u karlovačku bolnicu, ona se lagano puni, a u slučaju potrebe bit će dovoženi i u ogulinsku bolnicu. Za prijam tih pacijenata ogulinska bolnica osigurala je 20 kreveta za COVID pozitivne, te 20 kreveta za kirurške pacijente. Trenutno se inače u ogulinskoj bolnici liječi 39 Covid pozitivnih pacijenata. Jučer je uzeto 47 briseva, od kojih je pristiglo 35 pozitivnih nalaza, te 12 negativnih.

Pripadnici PVZ Ogulin od jučer su na terenu i pomažu u raščišćavanju potresom pogođenih područja, a prema riječima zapovjednika JVP Ogulin Marinka Turkalja dojava o štetama od potresa na našem području nije bilo. Na terenu su, također, od jučer i pripadnici ogulinskog HGSS-a, a kao što smo vidjeli jučer je naš potražni tim locirao preživjelu osobu u ruševinama.

Za kraj recimo i to da, ukoliko razmišljate o uplati financijskih sredstava za potresom razorena područja, vaše uplate šaljite na poseban račun kojeg je otvorio hrvatski Crveni križ, jer su se već pojavile koristoljubive osobe koje žele zlouporabiti situaciju i društvenim mrežama šire brojeve lažnih žiro računa. Prema riječima gradonačelnika Domitrovića, posebne žiro račune za uplatu financijske pomoći otvorili su već, ili će to učiniti danas, i sami gradovi Sisak, Petrinja i Glina.