Aktualno OG sada Ogulin

Financiranje rada političkih stranaka

Iz ovogodišnjeg gradskog proračuna 80.000,00 kuna  planira se izdvojiti za financiranje rada političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Ogulina.

Radi se, inače, o zakonskoj obvezi jedinica lokalne samouprave, s tim da visina sredstava po jednom članu predstavničkog tijela ne može biti niža od 3.500,00 kuna u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave koja ima više od 10.000 stanovnika.

Tako je, Odlukom o raspoređivanju sredstava Proračuna Grada Ogulina za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Ogulina u 2021. godini, za svakog člana Gradskog vijeća utvrđen jednak iznos sredstava tako da pojedinoj političkoj stranci, koja je bila predlagatelj liste, pripadaju ta sredstva razmjerno broju dobivenih mandata. Za svakog člana Gradskog vijeća utvrđen je iznos od 4.597,70 kuna, dok je taj iznos nešto veći za žene – vijećnice. Naime, za svakog člana Gradskog vijeća podzastupljenog spola, u ovom slučaju ženskog, utvrđen je iznos od 5.057,47 kuna.

Podsjećamo, u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Grada Ogulina 9 je vijećnika iz redova vladajuće stranke SDP-a, od čega je 7 muškaraca i 2 žene. Iz redova HDZ-a je 5 gradskih vijećnika, od čega je 1 žena. S jednom vijećnicom zastupljen je i HSU, a po 1 gradskog vijećnika imaju i DSS, te SDSS.

Inače, samo par mjeseci dijeli nas od redovnih lokalnih izbora, nakon kojih će biti poznat novi omjer snaga u ogulinskom Gradskom vijeću. Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, krajem ožujka, odnosno početkom travnja ove godine bit će raspisani izbori za članove predstavničkih tijela gradova i općina. Time će završiti mandat aktualnih gradskih vijećnika, pa se sredstva za ove namjene neće isplaćivati u razdoblju od odluke Vlade RH o raspisivanju lokalnih izbora do konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća. Tada će biti donesena nova odluka u skladu sa zastupljenošću stranaka, odnosno nezavisnih vijećnika, u novom sazivu Gradskog vijeća.

U Državnom izbornom povjerenstvu su već započeli s pripremama za predstojeće lokalne izbore. Kako stoji na njihovoj web stranici, izbori bi se trebali održati u nedjelju, 16. svibnja ove godine.