Aktualno OG sada Ogulin

Reagiranje gradonačelnika Domitrovića: Županiju ne zanima zagađenje Zagorske Mrežnice!”

Prije nekoliko dana OGportal je objavio članak pod naslovom “Do kad će se fekalije i rasol ispuštati u Zagorsku Mrežnicu?“. Nakon objave, primili smo reagiranje gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića,  vezano uz ovu objavu. U njemu se navodi:

Prisiljen sam reagirati na odgovor Županijske uprave za ceste, vezano za upit OGPortala, koji se tiče višegodišnjeg zagađenja rijeke Zagorska Mrežnica.

U svom odgovoru, a na upit OGportala, Županijska uprava za ceste Karlovačke županije navodi da za zagađenje potoka Krnjice, a samim time i rijeke Zagorska Mrežnica, nije nadležna, već da se građani obrate komunalnom redaru Grada Ogulina, tvrtki Vodovod i kanalizacija d.o.o. Ogulin, te teritorijalno nadležnoj upravi za sanitarnu inspekciju. Zagađenja potoka Krnjica i donjeg toka rijeke Zagorska Mrežnica u koji se potok Krnjica ulijeva, traje već godinama. Opetovano sam, osobno, izlazio na teren i uvjerio se u razmjere zagađenja. Obilaskom terena jasno je utvrđeno da je  kolektor oborinskih voda Županijske ceste ŽC 3219 spojen u potok Krnjicu i da zagađenje dolazi upravo iz tog kolektora.

Županijska cesta ŽC 3219 je u nadležnosti Županijskih cesta, a potok Krnjica u nadležnosti Hrvatskih voda. Već u nekoliko navrata zagađenja su prijavljena ŽUC-u, Hrvatskim vodama, kao i nadležnim inspekcijama.

Nakon ignoriranja i nerješavanja problema od strane spomenutih institucija, pristupili smo, o vlastitom trošku, snimanju spomenutog kolektora u tijelu Županijske ceste ŽC 3219. Snimkom je utvrđeno kako je nekoliko fizičkih i pravnih subjekata neovlašteno spojeno na kolektor oborinskih voda, te u isti ispuštaju fekalne vode i rasol. Video snimka, fotografije i sva ostala dokumentacija su proslijeđeni Županijskoj upravi za ceste i Hrvatskim vodama, međutim, do danas s njihove strane po ovom pitanju nikakvog postupanja nije bilo.

Gradske institucije nisu nadležne za navedeni slučaj i sa svoje strane su učinile i više nego im je to bilo u obvezi, učinili smo sve što je u našoj moći, međutim naišli smo na zid nesuradnje i nedjelovanja. Zbog toga ovim putem javno apeliram prema nadležnima da postupe po zakonu jer građani Ogulina, a i grad Ogulin, dio su Karlovačke županije.

Na kraju mogu zaključiti kako nebriga, ignoriranje i zapostavljanje Ogulina i građana grada Ogulina od strane županije kontinuirano traju i dalje se nastavljaju “-navodi gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

Na video isječku iz snimke kolektora oborinskih voda u tijelu Županijske ceste ŽC 3219 koji objavljujemo, vidljiva su 4 ilegalna i nezakonita priključka.  Na snimci je vidljivo da je nastala u kolovozu prošle godine, što znači da nadležni za ovaj slučaj nisu ni nakon 5 mjeseci ništa poduzeli.