Aktualno OG sada Ogulin

Za dovršetak zgrade Pučkog otvorenog učilišta osigurano 2,2 milijuna kuna

Iz gradskog proračuna tijekom ove godine planira se izdvojiti 9.930.000,00 kuna za Program javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi.

Temeljni cilj ovog Programa je unaprijediti civilno društvo, te očuvati tradicijske i religijske vrijednosti kroz provedbu raznih aktivnosti i projekte. Najveći dio tih sredstava bit će usmjeren prema proračunskim korisnicima, odnosno prema javnim ustanovama u kulturi, a to su Pučko otvoreno učilište Ogulin, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, Gradska knjižnica i čitaonica, te Zavičajni muzej Ogulin. Osim redovne djelatnosti i programskih troškova ovih ustanova, financirat će se dodatna ulaganja na građevinskim objektima te opremanje i informatizacija objekata kulture koje su u vlasništvu Grada Ogulina.

Dio sredstava bit će usmjeren na poticanje djelovanja organizacija civilnog društva u našem gradu, i to kroz sufinanciranje njihovih projekata, programa i manifestacija. Za udruge u kulturi namijenjen je iznos od 280.000,00 kuna, a za udruge u tehničkoj kulturi 40.000,00 kuna. Za vjerske zajednice osigurano je 250.000,00 kuna, a ta sredstva su namijenjena za zaštitu, obnovu i izgradnju sakralnih objekata.
Vlasnicima privatnih objekata koji se nalaze na području zaštićene urbanističko povijesne cjeline grada Ogulina, u svrhu očuvanja objekata zaštićene kulturne baštine, osigurano je 100.000,00 kuna iz gradskog proračuna. Za obnovu Frankopanskog kaštela osigurano je 350.000,00 kuna, a 160.000,00 kuna planira se izdvojiti za nabavu knjižnične građe.

U sklopu ovog Programa, poseban naglasak je stavljen na dovršetak dugogodišnjeg kapitalnog projekta rekonstrukcije i dovršetka zgrade Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Za tu namjenu osigurano je ukupno 2.200.000,00 kuna.