Aktualno OG sada Ogulin

Korona smanjila broj posjetitelja, okrenuli se virtualnim sadržajima

Već godinu dana, uslijed epidemije koronavirusa, živimo u “novom normalnom”.

Odrazilo se to uvelike na naše životne navike, ali i na poslovanje brojnih obrta, tvrtki, ali i javnih ustanova koje su u vlasništvu Grada Ogulina. Jedna od njih je i ogulinski Zavičajni muzej kojeg su tijekom prošle godine posjetila 2772 posjetitelja.

“Ta brojka je znatno manja nego 2019. godine, kada je naš Muzej posjetilo 7606 posjetitelja. Razlog ovom padu u broju posjeta leži u činjenici da je Zavičajni muzej bio prisiljen zatvoriti svoja vrata za posjetitelje u nekoliko navrata, a temeljem odluke nacionalnog Stožera civilne zaštite. Ipak, tijekom prošle godine Muzej je uprihodovao 17.875,00 kuna od prodaje ulaznica, te 3.351,00 kunu od prodaje suvenira”- kaže ravnateljica Zavičajnog muzeja Ogulin Ana Krznarić.

Kako bi doskočili novonastalim okolnostima djelatnici Zavičajnog muzeja okrenuli su se virtualnim sadržajima, što se pokazalo kao pun pogodak. Glavnina sadržaja prezentirana je putem njihove web i Facebook stranice. Veliko zanimanje građani su iskazali za Virtualnu šetnju Zavičajnim muzejom, a u njoj je uživalo 70.300 posjetitelja. Odlični su i pokazatelji praćenosti muzejske Facebook stranice, na kojoj, između ostalog, objavljuju vrlo popularnu rubriku o crticama iz bogate povijesti ogulinskog kraja “Utorkom iz muzejskog arhiva”. Početkom travnja djelatnici su pokrenuli i novu muzejsku web rubriku pod nazivom “Muzejska priča mjeseca”. Osmišljena je tako da se svakog prvog dana u mjesecu objavljuju male muzejske priče vezane uz značajne povijesne događaje, osobe i druge teme vezane uz povijest našeg kraja.

Dodajmo ovome da su tijekom protekle godine djelatnici muzeja, između ostalog, prionuli i poslu sveobuhvatne revizije muzejske građe. Pronađeno je i popisano 536 predmeta, zahvaljujući kojima se javila potreba za formiranjem dvaju novih zbirki. Tako su krajem prošle godine oformljene Povijesna zbirka, te Zbirka obrta i tehničkih predmeta.

Nadamo se da će epidemiji doći kraj, te da ćemo uskoro moći neometano uživati u izložbama, radionicama i ostalim sadržajima koje obično nudi ogulinski Zavičajni muzej.